برق، نیروی که طبیعت با سخاوت تمام خود آن را به ما هدیه داد و ما با شناخت روز افزون آن، چه در تولید و چه در استفاده از برق، آن را پله ای محکم و مهم برای پیشرفت خود قرار دادیم. در حقیقت برق مانند هوا و آب و غذا برای زندگی بشری ضرورت دارد. تنها کافی است ساعتی را بدون برق بگذرانیم، در این صورت به خوبی خواهیم فهمید که این برق و نیروی الکتریسیته است که بیشترین تاثیر را در زندگی ما می گذارد.
اما این نیروی عظیم و مفید در قبال تمام خوبی ها و ضرورت هایی که دارد، گاهی جان انسان را مطالبه می کند و ابدا در این اتفاق رحمی به کسی نمی کند. بنابراین تا جایی که ممکن است باید در برخورد با آن جانب احتیاط را رعایت کرد. شاید در دید اول بهترین راهکار این باشد که کلا به آن نزدیک نشویم و سعی کنیم با احتیاط از خروجی آن در پریزهای برق استفاده کنیم.
اما گاهی برای همه ما پیش می آید که بنا به ضرورت لازم است تغییری در سیم کشی برق بدهیم، از این رو به وفور پیش می آید که به هر دلیل بخواهیم دو سیم برق را به یک دیگر متصل کنیم. حال این اتفاق در کنار خطرناک بودن نیروی برق می تواند ما را به این مسیر سوق دهد که اتصال دو سیم برق نیازمند آموزشی اصولی است.
به شکل سنتی بسیار دیده ایم که دو سیم برق را به یک دیگر پیچ می دهند و در نهایت با یک چسب سیاه یا همان چسب برق این اتصال دو سیم برق را ایمن می کنند. این اتفاق در موارد بسیاری بسیار خطرناک بوده و حتی در مواردی به آتش سوزی منجر شده است. در ادامه بیشتر از این موارد خواهیم گفت.
آموزش بهترين روش اتصال دو سيم
کارهای برقی ميبايستي به طريق اصولی انجام بشود تا از مشکلاتی نظير اتصالی و.. که بسیار خطرآفرین نيز هستند، به حداقل برسد. یکی از روشهايي که در این باره احتمال دارد برای کاربران ایجاد شود، اتصال دو كابل برق به هم است.
نخست سیم مورد نظر خود را از جریان برق قطع كنيد. سپس از انتهای هر دو سیم به اندازه 2.5 سانتيميتر، روکش سیم را جدا كنيد یا به بيان ديگر سیم را لخت کنید. براي اين كار ميتوانيد از فندك يا سيم چين كمك بگيريد. يا ميتوانيد به آرامی با یک شی تیز مثل چاقو يا تيغ موكت بري روکش پلاستیکی دور سیم مسی را ببرید و روکش را از سيم بیرون بکشید.
با در نظر گرفتن نحوه اتصال دو سيم برق به هم بايد به اندازه ۸ سانتيميتر وارنیش حرارتی یا به اصطلاح Shrink Tube متناسب با اندازه سیمتان را بریده و داخل سيم ديگري کنید. وارنیش نوعي پلاستیک عایق هست که با حرارت منقبض میگردد و به عنوان روکش سيم به طور استاندارد جلوی اتصالي كردن سیمها با همديگر و خطر برق گرفتگی را گرفته و نحوه اتصال دو كابل برق را ایمنى می کند. ميتوان گفت اين عمل جايگزين چسب برق است و بهتر اين عمل را انجام ميدهد
خطراتی که از اتصال دو سیم برق به شکل نادرست ایجاد می شود
قبل از این که بخواهیم سراغ آموزش اتصال دو سیم برق به شکل ایمن برویم. بهتر است برای درک اهمیت این آموزش ابتدا کمی از خطرات و صدماتی که ممکن است از اتصال دو سیم برق به شکل غیر ایمن و نادرست آن برای ما ایجاد شود صحبت کنیم.
اولین و مهمترین ویژگی جریان برق که بسیار مورد استفاده قرار گرفته است این است که در برخی از اجسام به خوبی حرکت می کند و می تواند از آن ها به راحتی عبور کند، این دقیقا همان ویژگی است که باعث شده سیم های برق ایجاد و تولید شوند. اما این یک زنگ خطر بزرگ برای انسان است. چرا که فلزات، آب و خود بدن انسان نیز جزئی از آن وسایلی است که برق می تواند به راحتی از آن ها عبور کند.
از این رو در اتصال دو سیم برق اگر ایمنی کامل رعایت نشود و تنها یک شاخه کوچک سیم لخت مانده باشد و آن به فلزی خود را برساند می تواند یک فاجعه بزرگ را ایجاد کند. از طرف دیگر رطوبت و آب همواره در همه جا یافت می شود از این رو در صورتی که این اتصال دو سیم برق ایمن نشود بسیار خطر آفرین خواهد بود. تنها چسب برق زدن شاید برای کوتاه مدت پاسخگو باشد اما با گذر زمان و استهلاکی که برای چسب برق ایجاد می شود ممکن است قسمتی از این سیم ها لخت شوند و در این صورت اتفاقی بیفتد که اصلا خوشایند نمی باشد.
مورد بعدی که در اتصال دو سیم برق بسیار هم اتفاق افتاده این است که سیم های برق معمولا به شکل جفتی، فاز و نول کنار یک دیگر ( در پوسته های جدا ) می باشند. اگر این دو سیم به یکدیگر برخورد کنند جریان بسیار بالایی را ایجاد می کنند و چیزی شبیه به رعد و برق اتفاق می افتد بنابراین دور از ذهن نیست که این رعد و برق تبدیل به آتش سوزی شود. حال اگر این دو سیم هنگام اتصال دو سیم برق به شکل نادرست به یکدیگر بخورند خطر آتش سوزی تمام سیم کشی ساختمان، کمترین خطر ناشی از آن است.
اقدامات قبل از اتصال دو سیم برق به شکل امن
حال که دو خطر اساسی و بسیار رایج در این اتفاق را بار دیگر شناختیم و نگاهی دقیق تر به آن انداختیم نوبت آن است که سراغ آموزش اتصال دو سیم برق به شکل ایمن برویم و بدانیم چه روش هایی می تواند در این زمینه به ما کمک کند. توجه داشته باشید که ما استفاده از چسب برق را به شکل تنها به هیچ روی قبول نداریم و معتقد هستیم که این روش خود خطرات بسیاری را به همراه دارد. از این رو به طبع از روش های آموزش ما خارج می شود. قبل از شروع آموزش این نکته را باید گفت که یک سری از اقدامات در تمام روش های اتصال دو سیم برق یکی می باشد از این رو در این جا بهتر است این اقدامات را شرح دهیم.
1. مطمئن باشید سیم برق به هیچ روی در برق نمی باشد و در آن جریانی وجود ندارد. این اقدام آنقدر بدیهی و ساده است که گاهی فراموش می کنیم که آن را چک کنیم. برای سیم های کوتاه، کار به مراتب ساده تر است و به چشم می بینیم که آیا سیم در برق می باشد یا نه. ولی برای سیم هایی که در دل دیوار می باشد و یا سیم های بزرگتر اصولا به کنتور برق مراجعه می کنیم. بعد از قطع کنترل با فازمتر حتما سیم را یک بار دیگر آزمایش کنید.
2. حدود 2.5 سانتی متر را از قسمت انتهایی سیم، روکش را بردارید و به اصطلاح آن را لخت کنید. در این کار بهتر است از ابزار مخصوص استفاده کنید ولی اگر این ابزار را در دسترس ندارید با استفاده از یک تیغ می توانید به آرامی این کار را صورت دهید. توجه داشته باشید اندازه ای که قرار از لخت کنید بسیار مهم است و سعی کنید نه بلند و نه کوتاه باشد. از این رو ما اندازه 2.5 سانتی متر را پیشنهاد می دهیم
آماده سازی سیم برق برای اتصال به طريق اصولی
بعد از آماده کردن سیم ها، در این الگو براي اتصال سيمها نیازی به وارنیش نخواهید داشت. نخست باید انتهای هر دو سیم را در کنار يكديگر قرار بدهید و به هم بچسبانید. درپوش سیم را که از پيش فراهم کردهاید، روی دو سر سیمتان گذاشته و در جهت عقربه های ساعت روی سیمهايتان بپیچيد. این عمل را برای 5 ثانیه مستمر ادامه بدهيد و با کشیدن سیم ها البت نه خيلي زياد كه از هم جدا شوند، بلكه به آرامی اطمينان حاصل كنيد که در سرجای خود محکم چسبيدهاند.
حال براي ادامه فرايند بهترين روش اتصال دو سيم با کمک چسب برق (چسب نوار برق مشکی) كنار و قسمت پایین درپوش را به شكل مطلوبي عایق کنید. مطمئن بشوید که هیج قسمتی از سیم نبايد بیرون باشد. پیشنهاد می شود درباره لوله گذاری برق ساختمان بخوانید.
دو روش برای اتصال دو سیم برق
در این قسمت از مقاله می خواهیم 2 روش برای شما معرفی کنیم تا با استفاده از آن ها یک اتصال دو سیم برق به شکل امن را برای خود ایجاد کنید. این دو روش به ترتیب از امنیت پایین تا امنیت بالا میروند اما دقت داشته باشید که حتی اولین روش نیز از روش سنتی اتصال دو سیم برق بسیار بسیار امن تر می باشد.
1. اتصال دو سیم برق با استفاده از یک درپوش
این روش در حقیقت یک لایه امنیت را برای اتصال دو سیم برق ما فراهم می آورد. در این روش سر دوسیم که به اندازه معمول لخت شده اند را کنار یکدیگر می چسبانیم سپس درپوش مخصوص را روی آن قرار می دهیم و آن را می چرخانیم و این کار را چند ثانیه ادامه می دهیم تا زمانی که کاملا مطمئن شویم که سیم ها از درپوش خارج نمی شوند.
برای اطمینان از اتصال دو سیم برق بهتر است با چسب برق پایین و اطراف درپوش را محکم چسب بزنیم. ذکر این نکته نیز در این جا بسیار قابل اهمیت است که این روش چندان امن نیست و می تواند یک روش موقتی و جایگزین روش سنتی برای ما محسوب شود. پیشنهاد می شود درباره آموزش برق کشی ساختمان بخوانید.
2. استفاده از ترمینال Butt Splices
قبل از این که اقدامی برای این روش کنید پیشنهاد می دهیم که حدود 8 سانتی متر سیم وارنیش ( سیمی توخالی و مخصوص عایق کردن اتصالات که با گرم شدن به سیم میچسبد ) را روی یکی از سیم ها قرار داده باشید. در این روش ابتدا یک سر سیم که لخت می باشد را درون این ترمینال برق می گذاریم و با دستگاهی مخصوص ( یا انبر دست ) آن را فشار دهید تا محکم شود. سپس این روند را برای سمت دیگر انجام دهید. بعد از اطمینان از اتصال دو سیم برق به شکل محکم، سیم وارنیش را روی آن قرار دهید و با کمی حرارت آن را بچسبانید. در این صورت شما یک اتصال دو سیم برق به شکل امن خواهید داشت. پیشنهاد میشود مقاله دیگر ما درباره ترمینال برق چیست را بخوانید.
بهترين روش اتصال دو سيم برق به هم با ترمینال اتصال Butt Splices
روش درست بستن سیم برق با کمک گرفتن از اين نوع ترمینالها میتواند يك اتصال ایمنی و خوب را ایجاد بکند. در ترمینال های Butt Splices در ابتدا باید یک سر سیم خود را در شکاف یک سمت Butt Splices قرار بدهید. بعد از اين كه از اين مرحله به خوبي گذشتيد بايد انتهای ترمینال را فشار بدهید تا محکم بشود و ديگر اين امكان وجود نداشته باشد تا سيم قطع يا جدا بشود و اتصال را از بين ببرد.
اگر از دستگاههای مدل Crimper بهره میبريد، بسته به اينكه نوع ترمینال خودتان چيست بايد مکان مناسبى راهم انتخاب کنید. در غیر اینصورت اين توانايي را داريد تا به كمك انبر دست بتوانيد ارتان را به خوبي انجام بدهيد و از اين وسيله هم استفاده کنید. همین فرایند را بايد از نو براي سمت دیگر مجدد تکرار کنید تا اتصالتان كامل شود. با این کار سیم ها بهم متصل میشوند. و اين روش ميتواند بسيار مطمئن و كارآمد باشد و ديگر سيمها به مرور زمان قطع نشوند و باعث مختل شدن جريان برق نگردند.
بهترین روش در اتصال دو سیم برق
در اتصال دو سیم برق امنیت حرف اول را می زند از این رو بهتر است همه احتمالا را در نظر گرفت و آینده را پیش بینی کرد. چرا که هر اتفاقی ممکن است برای اتصال دو سیم برق در هر زمانی می افتد. از این رو در اتصال دو سیم برق می توان از عنصری به نام لحیم کاری استفاده کرد.
در حقیقت وقتی اتصال دو سیم برق شبیه به یک سیم برق واحد باشد خیال ما راحت تر خواهد بود و احتمال خطر در اتصال دو سیم برق بسیار کم تر خواهد شد. از این رو در این روش ابتدا سر دو سیم برق را که لخت شده اند به یک دیگر پیچ می دهیم و سپس با دقت و ظرافت تمام شروع به لحیم کاری آن می کنیم. در این لحیم کاری باید دقت کنیم که اولا در اتصال دو سیم برق سیمی قطع نشود و در ثانی این لحیم به هیچ روی خارج از محدوده مورد نظر را اشغال نکند.
این لحیم در اتصال سیم برق مسلما یک رسانا می باشد از این رو باید حتما برای آن روکشی در نظر بگیریم که بهترین این روکش ها همان سیم وارنیش می باشد که در قسمت قبل توضیحات آن را داده ایم. اگر این مراحل با دقت انجام شود ما دارای یک اتصال دو سیم برق خوب و امن خواهیم بود. پیشنهاد می شود درباره کاربرد مولتی متر چیست بخوانید.
نحوه اتصال دو کابل مفتولی
قبل از این که نحوه اتصال دو کابل مفتولی را به شما توضیح دهیم لازم است به شما پیشنهاد کنیم برای اتصال دو کابل مفتولی حتما از یک متخصص کمک بگیرید. ولی اگر باز همچنان قصد دارید خود این فرایند را دنبال کنید. در ادامه با نحوه اتصال دو سیم افشان همراه ما باشید، تا با 4 روش اصولی شما را با نحوه اتصال دو کابل برق به هم آشنا کنیم.
یادگیری نحوه اتصال دو سیم افشان از آن جهت اهمیت دارد که اگر این کار را درست انجام ندهید ایمنی دستگاه شما به خطر میفتد و ممکن است دستگاه شما نیم سوز شود. همچنین احتمال دارد که اتصالی صورت بگیرد.
قبل از هر اقدامی شما باید کابل های برق خود را به صورت اصولی آماده سازی کنید. آماده سازی سیم های برق به این صورت است که:
- سیم ها را از برق جدا کنید.
- از محلی که قصد دارید سیم ها را به یکدیگر متصل کنید به انداز 2.5 سانتی متر روکش را بریده و سیم را لخت کنید.
- وارنیش را نیز با توجه به نوع و شرایط اتصال 8 سانتی متر ببرید.
بعد از این مراحل سیم های شما آماده برای اتصال هستند.
روش اول: اتصال از طریق درپوش
- در این روش که نیاز به وارنیش ندارید باید سیم ها را کنار یکدیگر قرار داده و آن ها را به هم دیگر بچسبانید.
- سپس درپوش مورد نظر را که از قبل تهیه کرده اید بر روی سیم ها قرار داده و به سمت عقربه های ساعت به مدت 5 ثانیه حرکت دهید. بعد از این مدت سیم ها رو بکشید تا از محکم شدن جای آن ها اطمینان حاصل نمایید.
- در آخرین مرحله دور درپوش را به صورت محکم چسب زده و از باز نبودن آن اطمینان حاصل کنید. سعی کنید به صورت دقیق درپوش را عایق بندی نمایید.
روش دوم: اتصال از طریق ترمینال Butt Splices
- یک طرف سیم خود را در داخل ترمنیال Butt Splices قرار داده و محل قرار دادن آن را محکم کنید.
- طرف دیگر را نیز به صورت قبل در داخل ترمنیال Butt Splices قرار داده و فشار دهید تا اتصال سیم ها برقرار باشد.
- بعد از اتمام کار از روی ترمینال با انبر دست آن ها را محکم فشار دهید تا سفت شوند.
- در این مرحله می توانید از وارنیش و یا چسب عایق برای محکم کردن آن استفاده کنید. پیشنهاد می شود درباره سیم ارت بخوانید.
روش سوم: اتصال با کمک پیچاندن و لحیم کاری کردن
- از انبردست کمک گرفته و نصف سیم را به صورت 90 درجه خم کنید.
- سیم ها را به صورت قالب بر روی هم قرار داده تا به یکدیگر متصل شوند.
- سیم های باقی مانده را به دور سیم مخالف خود با کمک انبردست بپیچانید.
- با استفاده از دستگاه لحیم و لحیم کاری کردن می توانید به راحتی می توانید روزنه های باقی مانده را پوشانده و سیم ها را محکم تر به یکدیگر متصل کنید.
- از وارنیش یا چسب برق برای پوشاندن سیم ها استفاده کنید.
روش چهارم: استفاده از لحیم کاری و یا بستن برای سیم های برق لوستر و ...
در برخی از موارد نیاز است تا سیم های نازک مثل سیم های لوستر را به یکدیگر متصل کنید. در این صورت استفاده از پیچاندن نیاز نیست تنها به لحیم زدن می توانید بسنده کنید در ادامه به چگونگی لحیم کاری این نوع سیم ها اشاره خواهیم نمود.
- بر روی یک تخته سیم ها را بچسبانید.
- نوک سیم ها دقیقا بر روی هم قرار گرفته باشند.
- بعد از قرار دادن نوک سیم ها، هم اکنون با کمک لحیم، محل اتصال را لحیم کاری کنید.
- برای محکم کاری کردن، با چرخاندن سیم ها می توان پشت آن را نیز لحیم کار کرد.
- در پایان از وارنیش و یا چسب عایق برق برای محافظت از سیم ها استفاده کنید.
این نحوه اتصال دو سیم افشان به هم بود که با رعایت تمام مراحل آن میتوانید این کار را به راحتی انجام دهید. قبل از هر اقدامی در جهت اتصال دو کابل برق به هم مطمئن شوید همه شرایط ایمنی را فراهم کردهاید. اگر به خوبی نمیدانید ولتاژ چیست مطالعه مقاله ولتاژ الکتریکی چیست را توصیه می کنیم.
انواع اتصال سیم و کابل
منظور از اتصال سیم و کابل برقرار کردن اتصال بین دو هادی، یا همانرسانا است. برای این اتصال روشهایی به منظور جایگزین چسب برق وجود دارد، انجام صحیح نحوه اتصال دو کابل برق از اهمیت بالایی برخوردار است، زیرا یک مدار الکتریکی زمانی به خوبی کار میکند که در میان آن هیچ اتصال معیوبی وجود نداشته باشد.
اتصال خوب به اتصالی گفته میشود که تمام نکات ایمنی در آن رعایت شده و اتصال از نظر مکانیکی ایمن باشد. علاوه بر مورد گفته شده یک اتصال خوب، اتصالی است که جریان را به درستی از خود عبور داده و در مسیر جریان مدار اختلال ایجاد نکند. اتصالات خود دارای انواع مختلفی است. یکی از انواع اتصالات، برقراری اتصال بین سیم و پیچ است که از آن تحت عنوان اتصالات پیچ و مهرهای سیمها یاد میشود.
این نوع از اتصالات بیشتر در کلید و پریزها دیده میشوند. اتصالاتی که در آن بین سیم و یک پیج ارتباط برقرار میکند. در این نوع اتصالات، وظیفه سیم انتقال مدار یا جریان به پیچ مورد نظر است و پس از آن مهرهها این وظیفه را دارند که نیرو کششی ایجاد شده را منتقل کنند. در خصوص این دسته از اتصالات لازم به توضیح است که برای انجام آنها نیاز به دقت زیاد است و به تمام نکات ایمنی و استانداردهای موجود باید توجه شود.
یکی دیگر از اتصالات سیم و کابل، اتصالات فیشی هستند که از آنها تحت عنوان اتصالات سر سیمی نیز یاد میشود. این اتصالات در مواردی استفاده میشود که پس از مدتی نیاز به قطع اتصال است. به این منظور از فیش یا همان سر سیمهای مخصوص استفاده میشود. در خصوص سر سیمهای استفاده شده هم بهتر است بدانید که سر سیمها خود از نظر اندازه و سایزبندی دارای انواع مختلف هستند، و برای انتخاب سر سیم مناسب باید به سطح مقطع هر سیم توجه داشته باشید.
جدای از تفاوت اندازه در بین سر سیمها، آنها دارای انواع مختلفی هستند. انواع سر سیم عبارتند از: حلقهای، تیغهای، میلهای و سر سیم کشویی. هر یک از انواع سر سیم کاربردهای خاص خود را دارند و فقط در موارد مربوطه مورد استفاده قرار میگیرند.
برخی از اتصالات با لحم کاری محکم میشوند و برای محکم کاری برخی دیگر تنها فشار دادن کافی است. به طور کلی استحکام مکانیکی این اتصالات خوب و قابل قبول است. از طرفی دیگر در خصوص اتصالاتی که به لحیم کاری نیاز ندارند، بهتر است به این نکته نیز توجه شود که کار کردن با این اتصالات آسانتر محسوب میشود، زیرا برای استفاده از آنها مشکلاتی نظیر سوختن عایق، سرد شدن لحیم کاری و... رخ نمیدهد.
برای برقراری اتصالات بین سیم و کابل به لوازم و تجهیزات مختلفی نیاز دارید که یکی از آنها کابلشو است. کابلشو به جهت برقراری اتصال بین سیمهایی که قطر زیادی دارند با کابلها مورد استفاده قرار میگیرد و یک جایگزین چسب برق است. نحوه استفاده از این ابزار هم بسیار آسان است.
به این منظور تنها کافی است که سر سیم و کابل را به اندازه مورد نیاز لخت کنید. سپس سیم و کابل لخت شده را درون کابلشو قرار داده و با دستگاه مخصوص آن را پرس کنید. کابلشو خود دارای انواع مختلفی است که از آن جمله میتوان به لحیمی، پیچی، منگنهای اشاره کرد. پیشنهاد میشود مقاله دیگر ما درباره کانکتور برق چیست را بخوانید.
اتصال دو کابل فشار قوی
در این قسمت به توضیح بیشتر در خصوص نحوه اتصال دو کابل فشار قوی میپردازیم. یک روش سنتی که در این خصوص وجود دارد، اتصال دو کابل فشار قوی به روش مف زدن است. این اتصال نیاز به تجهیزات خاصی ندارد و برای آن تنها کافی است که به میزان مورد نیاز روکش سیمها را جدا کرده و سپس آنها را درون لوله استوانهای که از آن تحت عنوان مف یاد میشود قرار داده و پرس کنید. روش توضیح داده شده نحوه اتصال دو کابل برق به سادهترین روش است.
برای توضیح بیشتر در خصوص نحوه اتصال دو کابل فشار قوی، میتوان به روش مفصل حرارتی نیز اشاره کرد. در این روش باید میزان بیشتری از روکش کابل را جدا کنید. سپس موفها را بر سر سیمها پرس کرده و فیتها را بر روی آنها قرار داده و حرارت بدهید. حرارت سبب منقبض شدن فیتها و در نتیجه چسبیدن آنها به مف میشود. کار اتصال هنوز تمام نشده! در مرحله بعد باید فیت سایز بزرگ را بر روی محل اتصال قرار داده و حرارت بدهید. با عایقبندی دو سر اتصال میتوانید آن را در برابر نفوذ رطوبت عایق کنید.
برخی از سوالات متداول
1. نحوه اتصال دو کابل مفتولی چگونه است؟
4 روش اتصال دو کابل مفتولی عبارتند از: روش اول: اتصال از طریق درپوش - روش دوم: اتصال از طریق ترمینال Butt Splices - روش سوم: اتصال با کمک پیچاندن و لحیم کاری کردن - روش چهارم: استفاده از لحیم کاری و یا بستن برای سیم های برق لوستر و ...
2. بهترين روش اتصال دو سيم برق کدام است؟
نخست سیم مورد نظر خود را از جریان برق قطع كنيد. سپس از انتهای هر دو سیم به اندازه 2.5 سانتيميتر، روکش سیم را جدا كنيد یا به بيان ديگر سیم را لخت کنید. با در نظر گرفتن نحوه اتصال دو سيم برق به هم بايد به اندازه ۸ سانتيميتر وارنیش حرارتی یا به اصطلاح Shrink Tube متناسب با اندازه سیمتان را بریده و داخل سيم ديگري کنید و ...