سیمکشی و برقکاری ساختمان یکی از مواردی است که باید توسط نیروی متخصص و با دانش کافی انجام شود. علاوه بر نیروی متخصص، انجام هر کاری تنها با استفاده از ابزار مناسب آن امکانپذیر خواهد بود. ابزار و وسایل مورد نیاز با توجه به حرفه و شغل میتواند متفاوت از یکدیگر باشند. در این مقاله سعی داریم به بررسی ابزار برقکاری مورد استفاده در برقکشی ساختمان بپردازیم.
ضرورت استفاده از ابزار برق کشی
قبل از معرفی هر نوع ابزاری لازم به ذکر است رعایت قوانین و استانداردهای موجود در برقکشی ساختمان موجب فراهم نمودن امنیت برقکشی و در نهایت ایمنسازی ساختمان است. داشتن دانش کافی و تخصص در حرفه سیمکشی و برقکاری، استفاده از ابزار برق کاری ایمن، رعایت استانداردها در تهیه فیوزها و ... از جمله موارد ایمنسازی هستند که میتوان نام برد.
هر کاری بدون شک به یک سری ابزار خاص خودش نیازمند است و در همین صنعت برق برای انجام دادن یک سری کارهای جزئی مانند لوله گذاری برق ساختمان، شخص برقکار بایستی آگاهی کاملی نسبت به ابزار برق کشی ساختمان داشته باشد تا بتواند از ابزار لازم در این خصوص استفاده نماید.
دسته بندی های متنوع ابزار برق کشی ساختمان
فوت و فن برق کشی ساختمان قبل از انتخاب ابزار اهمیت زیادی دارد .در هر مرحله از کار برای اینکه پیشبردی در کار صورت بگیرد به یک سری دستگاه ها و ابزارآلات خاص مورد نیاز است که در اینجا به این دسته بندی ها اشاره ای کوتاه خواهیم داشت:
- دسته اول: این بخش در واقع زمینه و بستر لازم برای سیم کشی کلی ساختمان را فراهم می کند که اقداماتی مانند کنده کاری، برش زنی و جازنی است و از تجهیزاتی مانند شلنگ، لیزر، ریسمان رنگی تراز، پیکور، کلنگ و غیره استفاده می شود
- دسته دوم: این بخش مربوط به جزئیات انجام کار برق کشی است و در واقع از ابزار برق کشی ساختمان به صورت متفاوت و متنوعی استفاده می شود. ابزارهایی مانند سیم لخت کن، سیم چین، انبردست، چسب، فازمتر، انواع و اقسام پیچ گوشتی و غیره
- دسته سوم: آخرین بخش در واقع تکمیل کننده تمامی موارد بالا است و از وسایلی مانند تست کننده نشتی های جریان، کابل شبکه، مولتی متر، کلیدها، پریزها و غیره استفاده می شود
متداول ترین ابزار برق کشی ساختمان
در این بخش قصد داریم متداول ترین و در عین حال رایج ترین ابزار سیم کشی و برق کشی یک ساختمان را به شما معرفی کنیم.
1. فنر زن سیم کشی برق: این ابزار در واقع یکی از اصلی ترین و رایج ترین ابزار برق کشی ساختمان به شمار می رود که از یک نوار نازک فولادی که کاملاً انعطاف پذیر است ساخته شده و مواقعی که برقکار نیاز دارد که یک یا چند سیم را از داخل لوله برق انتقال دهد از فنر زن سیم کشی برق استفاده می کند.
2. چسب برق: این ابزار از ابزار برق کشی ساختمان هم یکی از تجهیزات ساده اما بسیار پر کاربرد در صنعت برق کشی ساختمان به شمار می رود و یک نوار پلاستیکی و چسبنده است که برای عایق بندی سیم ها مورد استفاده قرار می گیرد.
3. فازمتر: فازمتر هم جزء یکی از مهمترین ابزار برقکشی ساختمان به شمار میرود که با استفاده از آن به راحتی میتوانید فاز یا نول بودن سیمها را تشخیص دهید. این ابزار ظاهری مشابه با پیچ گوشتی دارد که به منظور باز و بسته نمودن پیچها نیز استفاده میشود. نحوه کار به این صورت است که با قرار گرفتن نوک فلزی آن بر روی سیم و فشار دادن انگشت خود به انتهای آن میتوانید با روشن شدن لامپ تعبیه شده در آن از وجود جریان برق در سیم مطمئن شوید. روشن نشدن لامپ فازمتر نشاندهنده عدم وجود برق در سیم است. پیشنهاد می شود درباره کانکتور برق بخوانید.
معرفی ابزارهای لازم تعمیر و نگهداری برق کشی
4. سیم چین: دستههای عایق این ابزار این امکان را فراهم میکند تا برای چیدن، لخت کردن و همچنین تغییر شکل و تغییر اندازه سیمها مورد استفاده قرار گیرد. لبههای تیز و منطبق بر هم اجرای کار را آسانتر مینماید.
5. سیم لخت کن: به مانند سیم چین، از سیم لخت کن همان طوری که از نامش پیداست برای لخت کردن سیم ها استفاده می شود و انواع و اقسام متفاوتی هم دارد. یک نمونه از آن سیم را با انبر محکم می کنیم و سپس به کمک تیغه های ابزار اقدام به لخت کردن سیم می نماییم. در نمونه دیگر سیم با دست گرفته می شود و به وسیله سیم لخت کن که از یک پیچ تنظیمی برخوردار است مانند یک سیم چین سعی در جدا کردن روکش از سیم می کنیم.
6. پیچ گوشتی: این ابزار برق کشی ساختمان به دو نوع دوسو و چهارسو تقسیم بندی می شود و برای باز و بسته کردن پیچ هایی مانند کلید، پریز، فیوز و انواع جعبه فیوز و ... از این ابزار استفاده می شود.
7. دریل: بیشترین کاربرد این ابزار برای ایجاد سوراخ بر روی دیوار و حتی آهن است. هنگام استفاده از دریل یک سری نکات را باید مدنظر داشته باشید:
- نکته اول: برای سوراخ کردن دیوار حتماً باید از مته مخصوص دیوار استفاده نمایید
- نکته دوم: از حالت های چکشی یا ضربه ای که در روی خود دریل قرار دارد می توانید اقدام به سوراخ کردن کنید
- نکته سوم: اگر مایل به سوراخ کردن آهن هستید حتماً از مته آهنی که مخصوص سوراخ کردن آهن است استفاده نمایید و نیازی به استفاده از حالت ضربه ای نیست
8. پیکور: از این ابزار برق کشی ساختمان به منظور ایجاد سوراخ هایی عمیق که قطری زیاد دارد و همچنین برای کندن جاهای لوله خرطومی استفاده می شود. در واقع این ابزار برق کشی ساختمان از یک مته و قلم نوک تیز و همچنین قلم نوک پهن استفاده می کند. پیشنهاد می شود برای آشنایی بیشتر با اصطلاحات و کلمات رایج در این حوزه مقاله اصطلاحات برق را بخوانید.
ایمنی در کار
همان طور که گفته شد رعایت نکات ایمنی در برقکشی ساختمان از موارد ضروری به حساب میآید. به همین منظور برای محافظت در برابر برق گرفتگی و موارد دیگر بهتر است از ابزار ایمنی در برق کشی استفاده نماییم.
برخی از این ابزار عبارتاند از:
9. دستکشهای عایق: یکی از ابزار ایمنی در برق کشی که وظیفه حفاظت از تکنسینهای برق را بر عهده دارند، دستکشهای عایق است. این ابزار به صورت یک لایه پوششی محافظ عمل میکند.
10. لباس کار ضد آتش: یکی از خطرات در حین سیمکشی و برقکاری ایجاد جرقههای خطرناک الکتریکی، برق و آتشسوزیهای ناشی از آن است. داشتن لباسهای مقاوم در برابر آتش از تکنسینهای برقکار در برابر سوختگی محافظت مینماید.
11. عینک ایمنی: استفاده از این ابزار برای محافظت از چشمها در حین کار برقکشی لازم است.
12. میله نجات / قلاب: هر گاه فردی در اثر برق گرفتگی دچار سقوط به مکانهای غیر قابل دسترس شده است استفاده از قلاب یا میله نجات برای بیرون آوردن فرد لازم است. در واقع در هنگام ایجاد این اتفاق ممکن است جریان برق هم چنان وجود داشته باشد که با کمک این ابزار ضمن کمک به فرد حادثه دیده از خود در برابر آسیب محافظت خواهید کرد.
13. کیف ابزار برق جلیقه ای: برای اینکه ابزار آلات مهم و کاربردی خود را به بهترین شکل ممکن نظم دهید و به سادهترین شکل جابه جا کنید.
تأثیر تکنولوژی در ابزار برق کاری
پیشرفت تکنولوژی و فناوری علاوه بر بخشهای مختلف در صنایع گوناگون توانسته تأثیر مثبتی در صنعت برق و جریان الکتریکی داشته باشد. تولید و ساخت تجهیزات و ابزار های پیشرفته برق کشی یکی از نمونههای ورود تکنولوژی به این صنعت است. مطالعه مقاله کار رله چیست را پیشنهاد می کنیم.
در این قسمت به بررسی این ابزار میپردازیم.
14. آنالایزر مدار: دنیای دیجیتال توانسته در تمامی عرصهها تأثیر مثبتی از خود به جا بگذارد. استفاده از آنالایزر مدار به عنوان یک دستگاه دیجیتال دستی میتواند در مدت زمان کوتاه اطلاعاتی را در مورد مدار متصل شده به پریز برق را نشان دهد. اطلاعاتی از جمله ولتاژ، معکوس بودن، قطبیت، ولتاژ خط و ... را در کسری از ثانیه برای شما به نمایش میگذارد.
15. کابل یاب: در زمانهای گذشته تکنسینهای برقکار در اثر کسب تجربه کافی میدانستند در یک ساختمان کدام کابل را به کدام مدار متصل نمایند. در دنیای امروز استفاده از دستگاه کابل یاب، کار را برای برقکاران آسان نموده است. در این دستگاه دو پارامتر فرستنده دیجیتال دستی و گیرنده کوچکی که به پریز برق متصل شده است، مدار را مشخص میکند. در واقع سیگنالهای ارسال شده به دستگاه موجب میشود تا محل مدار را به عنوان خروجی نشان دهد. پیشنهاد می شود مقاله ترمینال برق چیست را بخوانید.
جمعبندی
همه ما میدانیم برای انجام هر کاری وجود ابزار و وسایل در جهت اجرای کار بدون نقص از موارد لازم و ضروری است. در صنعت برق و الکترونیک و از جمله برقکشی ساختمان داشتن دو مؤلفه دانش و تخصص در انجام سیمکشی و ابزار برقکاری ساختمان منجر به اجرای هرچه بهتر پروژه خواهد شد. از جهتی دیگر رعایت قوانین و حفاظت از جان افراد تنها با استفاده از ابزار ایمنی در برق کشی میسر خواهد بود که باید توسط مدیر پروژه در اولویت کاری قرار داده شود.
برخی از سوالات متداول
1. چند نمونه از ابزار برق کشی ساختمان را نام ببرید؟
1. فنر زن سیم کشی برق 2. چسب برق 3. فازمتر 4. سیم چین 5. سیم لخت کن و ...
2. ضرورت استفاده از ابزار برق کشی ساختمان چیست؟
رعایت قوانین و استانداردهای موجود در برقکشی ساختمان موجب فراهم نمودن امنیت برقکشی و در نهایت ایمنسازی ساختمان است. داشتن دانش کافی و تخصص در حرفه سیمکشی و برقکاری، استفاده از ابزار برق کاری ایمن، رعایت استانداردها در تهیه فیوزها و ... از جمله موارد ایمنسازی هستند که میتوان نام برد.