استابلایزر چیست؟
استابلایزر برق نامی آشنا که در این مقاله به توضیح بیشتر در مورد آن میپردازیم. محافظ استابلایزر در لغت به دستگاهی گفته میشود که از بروز نوسانات در جریان برق جلوگیری میکند. علاوه بر این در صورت بروز نوسان در جریان برق ورودی وسیلههای برقی مختلف نیز میتواند آن را جبران کند. استابلایزر برق انواع مختلفی دارد. این موضوع سبب شده تا وقتی در مورد استابلایزر حرف میزنیم مشخص کنیم که چه نوع استابلایزری مدنظر است.استابلایزر انواع و کاربردهای مختلفی دارد. محافظ استابلایزر یکی از انواع آن است. از دیگر کاربردهای استابلایزر میتوان به استفاده از آن در دوربین عکاسی و... اشاره کرد. این موضوع به درستی نشاندهنده اهمیت مشخص کردن نوع استابلایزر است. از طرفی دیگر تنوع در نوع استابلایزر سبب شده تا در پاسخ به این سؤال که استابلایزر چیست؟
بتوان پاسخهای مختلفی داد. در ادامه به توضیح بیشتر در مورد محافظ برق استابلایزر میپردازیم. برای کسب اطلاعات بیشتر در این مورد و آشنایی با فرق استابلایزر و محافظ تا پایان با ما همراه باشید.اکثر وسایل برقی که ما در زندگی روزانه خود از آنها استفاده میکنیم دارای ولتاژ ۲۲۰ هستند. لازم به توضیح است که ولتاژ مورد نیاز تمام وسایل برقی دقیقاً ۲۲۰ نیست. بیشتر وسایل با ولتاژی نزدیک به این عدد نیز میتوانند کار کنند. بروز نوسانات در جریان برق یکی از دلایلی اصلی خراب شدن وسایل برقی است. متأسفانه وسایل برقی که در اثر نوسانات ولتاژ دچار خرابی شدهاند، را گارانتی شامل نمیشود.این موضوع سبب شده تا استفاده از وسایل محافظ در برابر نوسانات ولتاژ از اهمیت بالایی برخوردار باشد. یکی از این دستگاههای محافظتی محافظ برق استابلایزر است.
محافظ استابلایزر این قابلیت را دارد که از بروز نوسانات جریان جلوگیری کند. علاوه بر این قابلیت جبران آن را نیز دارد. به طور کلی میتوان گفت استابلایزر برق میتواند ولتاژی که دستگاه یا همان وسیله برقی برای کار کردن نیاز دارد را در اختیارش قرار دهد.قابلیتهای این وسیله محافظتی کاربردی سبب میشود تا در صورت استفاده از آن وسیله برقی شما بر اثر نوسانات جریان نسوزد. نه تنها وسیله برقی نمیسوزد بلکه در اثر تغییر ولتاژ دچار آسیب نمیشوند. به طور کلی با تعریف استابلایزر برق و کارایی آن آشنا شدید. در ادامه به توضیح بیشتر در مورد فرق استابلایزر و محافظ میپردازیم.
پیشنهاد می شود درباره هرتز چیست بخوانید.
تفاوت استابلایزر و محافظ برق
به احتمال زیاد با عملکرد محافظ برق آشنایی کافی دارید. برق مصرفی همواره دارای نوسان ولتاژ است به ویژه در ساعات اوج مصرف یا در فصل تابستان که مصرف به میزان قابل توجهی افزایش می یابد.همچنین ممکن است به دلیل مشکلات فنی که در نیروگاه ها رخ می دهد حتی در ساعات دیگر نیز برق دارای نوسان ولتاژ باشد. رعد و برق های ناگهانی ، مکرر و شدید نیز می توانند به تجهیزات شما آسیب برسانند.لوازم خانگی و تجهیزات برقی به نحوی ساخته می شوند که قادر باشند تا 8 درصد افزایش ولتاژ و تا 10 درصد کاهش ولتاژ را تحمل نمایند، اما اگر تغییرات ولتاژ خارج از این محدوده باشد چه؟ متاسفانه در تغییرات شدید ناگهانی دستگاه شما می سوزد.
به دلیل ریسک بالای وقوع این اتفاق و آسیب های جدی که به دستگاه ها در این شرایط رخ می دهد، بسیاری از تولید کنندگان در خدمات گارانتی، سوختن و آسیب دیدن به دلیل نوسانات برق را پوشش نمی دهند. چاره چیست؟در واقع یکی از در دسترس ترین و ارزان ترین راهکار، استفاده از محافظ برق است. محافظ در صورت تغییرات شدید ولتاژ، جریان را قطع نموده و با تاخیر مختصری پس از پایداری ولتاژ دوباره آن را وصل می کند. اما استابلایزر چیست؟ استابلایزر برق مشکل شما را بدون قطعی برق رفع می کند. این دستگاه تغییرات ولتاژ را برای شما جبران می کند و ولتاژ پایدار و ثابتی را وارد دستگاه می نماید. در واقع همانگونه که از اسمش پیداست، استابلایزر برق تثبیت کننده ولتاژ است.
تفاوت استابلایزر و رگولاتور چیست؟
تفاوت محافظ برق با استابلایزر در چیست؟ به احتمال زیاد شما نیز با این سوال مهم مواجه گشته اید و گاهی اوقات سردرگم جهت یافتن جوابی مناسب، مدتی طولانی را با فکر و اندیشه گزرانده اید. استابلایزر برق و رگولاتور هر دوشان کارکردی بسیار مشابه دارند ولی در اصل ساختار آن ها با هم متفاوت است. جهت این که دقیق تر این امر را روشن کنیم، میبایستی بگوییم:
استابلایزر برق وسیله ای است برقی که جهت ایجاد نمودن جریان ورودی بی نوسان طراحی گشته است و این کار را بدون تغییر در جریان ورودی به سرانجام می رساند. و در سمت رو به رو، رگولاتور در اصل وسیله ای برقی هست که جهت ایجاد نمودن جریان ورودی بی نوسان تولید شده و این کار را بدون هیچ گونه تغییری در جریان ورودی وسیله ی برقی شما (Load) انجام می دهد. تفاوت استابلایزر و محافظ در اصل در همین نكته خلاصه میشود كه بیان شد.
جهت آشنایی با شار مغناطیسی می توانید به مقاله شار مغناطیسی چیست مراجعه نمایید.
محافظ برق یا استابلایزر؟ سوختن یا نیم سوز شدن ؟
به احتمال زیاد با اصطلاحات رایجی چون سوختن یا نیم سوز شدن آشنایی دارید. نوسانات شدید و ناگهان معمولا منجر به سوختن تجهیزات و لوازم برقی می شوند اما تغییرات جزئی و مداوم ولتاژ برق که در واقع اجتناب ناپذیر می باشد، ممکن است دستگاه شما را نیم سوز کند. جالب است بدانید گارانتی ها اغلب شامل نیم سوز شدن هم نمی شود. محافظ نوسان گیر برق دستگاهی است که با قطعی برق از سوختن دستگاه ممانعت می نماید اما تثبیت کننده ولتاژ یا استابلایزر برق دستگاهی است که علاوه بر محافظت در برابر سوختن از نیم سوز شدن نیز محافظت می نماید. در واقع در صورتی که از تثبیت کننده دستگاه استفاده نمایید، با یک تیر دو نشان را هدف گرفته اید.
اگر به دنبال کسب اطلاعات بیشتر درباره اصطلاحات برق هستید مطالعه مقاله اصطلاحات برق قدرت میتواند مفید باشد.
استابلایزر و طول عمر دستگاه
استابلایزر برق ولتاژ ورودی به دستگاه را ثابت نگه می دارند و یک ولتاژ پایدار را به دستگاه می دهد بنابراین قابل پیش بینی است که طول عمر دستگاه در صورت استفاده از تثبیت کننده ولتاژ بیشتر از حالات دیگر باشد.محافظ برق یا دستگاه نوسان گیر برق نیز با ممانعت از سوختن دستگاه باعث طول عمر آن می شود ولی منطقی است که تاثیر تثبیت کننده بیشتر است. تثبیت کننده ها مزیت دیگری نیز دارند، مشخصا بازده و کارایی دستگاه های برقی از جمله لوازم خانگی در صورت استفاده از ولتاژ پایدار و ثابت بیشتر است.
استابلایزر و آرامش کاربر
یکی از مشکلاتی که در استفاده از محافظ ها می تواند رخ دهد، مربوط به برخی روز های خاص است که نوسانات شدید و مکرر برق وجو دارد، و در این حالت، محافظ به منظور حفظ سلامت و ایمنی تجهیزات برقی به صورت مکرر اقدام به قطع و وصل جریان برق می نماید که این مسئله با توجه به وجود زمان انتظار برای وصل مجدد جریان، می تواند برای کاربران امری خسته کننده و آزار دهنده باشد.اما در صورت استفاده از تثبیت کننده این مشکل مشاهده نشده و چه در انواع استابلایزر تک فاز که استابلایزر برای خانه است و چه در انواع صنعتی آن، یک ولتاژ پایدار و تثبیت شده به تجهیزات متصل به شبکه تغذیه می شود.
استابلایزر و کاهش مصرف برق
اگر در خصوص استفاده از استابلایزر برق دغدغه میزان هزینه برق مصرفی خود را دارید، باید بدانید که هیچ گونه جای نگرانی در این زمینه وجود ندارد و این دستگاه ها نیز در زمینه میزان بهای برق مصرفی، همچون انواع محافظ ها هیچ گونه افزایشی در قبض های شما به همراه نمی آورند. حتی می توان ادعا نمود سبب افزایش راندمان برق مصرفی نیز می شوند. زیرا با تثبیت ولتاژ تغذیه، انرژی الکتریکی موجود در مدار که ممکن است به صورت گرما دچار اتلاف شود نیز کاهش می یابد.
انواع استابلایزر بر اساس کاربرد و تعداد فاز
استابلایزر برق در انواع خانگی و صنعتی به ترتیب به صورت تک فاز و سه فاز برای کاربرد در مصارف مورد نظر عرضه می شود. محدوده ولتاژ ورودی استابلایزر برای خانه مابین 130 الی 250 ولت و برای استابلایزر برق سه فاز نیز این محدوده مابین 277 الی 430 ولت می باشد.همچنین تثبیت کننده ها بر اساس دقت کنترل ولتاژ به دو دسته رله ای و SERVOE تقسیم بندی می شوند که به ترتیب دقت کنترل 10 ولت و 1 ولت را دارا می باشند. هر دو نوع می توانند به صورت تک فاز و سه فاز ارائه شوند.از منظر کاربرد نیز، تثبیت کننده ولتاژ می توانند دسته بندی بسیار وسیعی داشته باشند چرا که این تجهیزات می توانند در بیمارستان ها، مراکز عمومی، کارگاه ها، کارخانجات و واحد های تولیدی و البته در مصارف خانگی دارای کاربرد باشند.
بر حسب کاربرد مورد نیازتان، مراکز حرفه ای می توانند مشاوره لازم را جهت تهیه و انتخاب گزینه مناسب ارائه نمایند.
پیشنهاد می شود مقاله برق فشار ضعیف چیست را بخوانید.
چگونه استابلایزر مناسب خود را انتخاب کنیم؟
استابلایزر چیست و برای انتخاب استابلایزر برق مناسب بایستی چه فاكتورهایی را در نظر بگیرید؟ از این که در چه موقعیت محیطی قرار گرفتهاید تا این که برای چه مقیاس و چه وسیله ی برقی عمل به تهیه نمودن استابلایزر می کنید.پیشنهاد ما این هست که نخست موقعیتی که در خانه، کارگاه یا حتی محیط کار خودتان دارید را به صورت کامل بر روی کاغذی ترسیم کنید، سپس با متخصصی در این زمینه مشورت كنید. او انواع زیادی پیشنهاد در اختیارتان میگذارد و شما میتوانید بسته به شرایطی که دارا هستید، ویژه ترین گزینهها را انتخاب نمایید. ما در این مقاله، چند پاراگرافی به عنوان راهنما در اختیارتان میگذاریم تا بهتر با چند و چون فنی این کار آشنا بشوید.
توجه بكنید كه استابلایزرها به جای kW با kVA توصیف می گردند. در این حالت، ترانس ها و همیچنین استابلایزرها با هم مشتركند. در نهایت برای انتخاب نمودن محافظ ولتاژ، چه نیازمند استابلایزر برق باشید چه ترانس، به واحد کمی توصیف قدرت آن ها بایستی توجه نمایید. برای انتخاب نمودن استابلایزر برق و ترانس توصیه جدی می گردد که همیشه یک حاشیه ی امن در نظر بگیرید. آن چیزی که به انتخاب دست بالا، دارای ایمنی زیاد یا آینده نگارانه شناخته شده است را مد نظرتان بگیرید و جهت هر نیازی كه دارید، محصولتان را جهت برآورده نمودن 10 الی 15 درصد بیشتر تهیه بکنید.
پیشنهاد می شود مقاله ولتاژ چیست را بخوانید.
stabilizer چیست؟ به عنوان نکته پایانی ، از نو به واحد های kW و kAV رجوع میكنیم. توجه بكنید که بایستی بتوانید تبدیل این دو به هم را به راحتی انجام بدهید. همین طور در بالا گفتیم که ترانس ها و استابلایزر برق با kVA معرفی می گردند، این مساله مستمر نیست، یعنی موارد استثنایی نیز وجود دارد. اگر رخصت دهید، پاراگراف آخر را این گونه به انتها ببریم که، شناخت واحد توصیف قدرت و توان یک محافظ ولتاژ، كاری است بسیار ضروری.حالا در بخش پایین، با یک مثال ویژه سعی نمودیم تا نشان بدهیم که شیوه ی تبدیل نمودن قدرت و توان ترانس و استابلایزر برق در واحدهای گوناگون یه چه شكلی صورت می پذیرد.برای درك بهتر این كه استابلایزر خانگی چیست؟ فرض بگیرید که کولر یا یخچال شما 1kVA جریان طلب می نماید.
در نتیجه بیست درصد حاشیه ی امن در 200 watts انتخاب می گردد و با اضافه نمودن این حاشیه امن به اندازه ابتدایی ما 1200 VA wattage خواهیم داشت. در نهایت اگر قصد تهیه نمودن یک ترانس یا به عبارت دیگر استابلایزر را داریم، بایستی مشخصات 1.2 kVA یا 1200 VA را در نظر داشته باشد.از مثالها بهتر است كه رها شویم و این مساله را به شكل عمومیتری بیان نماییم. جهت مصارف خانگی، به شكل کلی بازه ی 200 VA الی 10 kVA جهت استابلایزرها معرفی گشت. به عبارت دیگر اگر به قصد خریداری یك نوع از محافط ولتاژ به بازار رفتید، تلاش کنید استابلایزر یا به عبارت دیگر ترانسی که انتخاب می کنید تا خریداری كنید، مشخصاتی در آن بازه كه پیش تر گفته شد داشته باشد.
اما در زمینه ی صنعتی برای این كار متاسفانه نمی توانیم یک بازه ی از پیش مشخص شده را ارائه کنیم، چرا كه طیف زیادی ابزارآلات کارگاهی این امکان و توانایی را از ما می گیرید و بالاخره لنگ میگذارد.
مطالعه مقاله کار رله چیست را پیشنهاد می کنیم.
تفاوت قیمت استابلایزر و محافظ برق
با کمی جستجو در اینترنت و سایت های فروش آنلاین یا سایت های معرفی شرکت ها و مراکز فروش محافظ ها و استابلایزر ها می توان متوجه تفاوت قیمت فاحش و چشمگیر این تجهیزات شد. در حالیکه قیمت محافظ ها به ندرت به صد هزار تومان و بالاتر می رسد، اما در مورد استابلایزر خانگی حتی استابلایزر ایرانی، قیمت ها بالاتر است و ممکن است قیمت ها به چند میلیون تومان هم برسد.در مورد انواع استابلایزر صنعتی و استابلایزر سه فاز نیز این رقم به راحتی به بالای ده میلیون تومان نیز می رسد. اما از نظر فنی و مهندسی، استابلایزر مقرون به صرفه است و می توان آن را دارای توجیه اقتصادی دانست. اگر مطالب بالا را مطالعه نموده باشید، برایتان روشن است که چرا خرید تثبیت کننده ولتاژ با وجود قیمت بالاتر مقرون به صرفه تر است.
این دستگاه، ریسک خرابی تجهیزات شما را کاهش می دهد، باعث بهبود عملکرد و کارایی دستگاه ها و تجهیزات الکترونیکی شما می شود و زمینه صرفه جویی در مصرف را نیز فراهم می آورد.تفاوت قیمت تثبیت کننده و محافظ از نظر فنی کاملا قابل توجیه و منطقی است چرا که محافظ ها مدار های ساده الکتریکی اند اما مدار داخلی استابلایزر پیچیده تر بوده و این دستگاه از میکروکنترلر ها و ترانس برای جبران نوسانات ولتاژ تشکیل شده است.
برخی از سوالات متداول
1. استابلایزر چیست؟
استابلایزر به دستگاهی گفته میشود که از بروز نوسانات در جریان برق جلوگیری میکند. علاوه بر این در صورت بروز نوسان در جریان برق ورودی وسیلههای برقی مختلف نیز میتواند آن را جبران کند. استابلایزر برق انواع مختلفی دارد.
2. تفاوت محافظ برق با استابلایزر در چیست؟
محافظ برق دستگاهی است که با قطعی برق از سوختن دستگاه ممانعت می نماید اما تثبیت کننده ولتاژ یا استابلایزر دستگاهی است که علاوه بر محافظت در برابر سوختن از نیم سوز شدن نیز محافظت می نماید. در واقع در صورتی که از تثبیت کننده دستگاه استفاده نمایید، با یک تیر دو نشان را هدف گرفته اید.