اصول و آموزش برق کشی ساختمان
-
بخش اول: نحوه لوله کشی برق ساختمان
لوله گذاری برق ساختمان در واقع یکی از فوت و فن برق کشی ساختمان به حساب می آید و هنگامی که اقدام به سیم کشی می کنیم می بایستی اقدام به ساخت یک سری رایزرهای مُجزا برای لوله های برق آن هم در فاصله ای در حدود 30 سانتی متری رایزرهای لوله های فاضلاب کنیم. در تصویر زیر می توانید عکس برق کشی ساختمان را مشاهده نمایید.این مورد باعث می شود که هر کدام از لوله های فاضلاب و همچنین لوله های برق در رایزرهای مُجزای خودشان قرار بگیرند و انجام ندادن و رعایت نکردن این مورد در بحث سیم کشی به طبع می تواند یک تخطی از قوانین، اصول و مراحل برق کشی ساختمان به حساب می آید و اگر قصدتان این است به استانداردها و اصول سیم کشی و مراحل تاسیسات الکتریکی ساختمان پایبند باشید می بایستی حتماً این موارد را رعایت کنید. در کل اگر نیازمند به دریافت اطلاعات بیشتر در زمینه آموزش لوله کشی برق ساختمان هستید می توانید از این لینک استفاده نمایید.
-
بخش دوم: روش های مختلف برق کشی ساختمان
در بحث آموزش برق ساختمان و همچنین مراحل برق کشی ساختمان می رسیم به انواع سیم کشی ساختمان که به دو صورت است و هر کدام بسته به نوع ساختمان قابلیت اجرایی دارد.
نوع اول: برقکاری ساختمان به روش توکار
همان طوری که از روش توکار می توان متوجه شد، سیم ها و کابل های برق در داخل دیوار و در زیر گچ و سیمان قرار دارند و از دید عموم پنهان هستند و به خاطر همین اصطلاح توکار را روی آن نهاده اند و شاید تصور کنید که یک روش جدید برق کشی ساختمان به شمار می رود اما در واقع این روش یکی از قدیمی ترین روش های سیم کشی به حساب می آید و در آن بخشی از دیوار که نیازی به لوله گذاری ندارد، می توان سیم های مورد نظر را به صورت مستقیم و بدون واسطه در داخل دیوار قرار داد و در حقیقت با استفاده از سیم کشی توکار دیگر شما قادر به مشاهده سیم های برق از روی دیوار نخواهید بود و لوله ها در داخل دیوار محبوس خواهند شد.
نوع دوم: برق کاری ساختمان به روش روکار
برق کشی ساختمان و سیم کشی به روش روکار می تواند بعد از اتمام کار انجام شود و زمانی که کابل ها، سیم ها و یا لوله های برق از روی دیوار رد می شود به آن سیم کشی روکار گفته می شود. در واقع در این روش شما قادر خواهید بود لوله های برق را مشاهده کنید که متأسفانه جلوه خوبی را هم به ساختمان و نمای داخلی و حتی بیرونی آن نمی دهد.
-
بخش سوم: استانداردها و اصول سیم کشی در ساختمان
در واقع استانداردها و اصول برق کشی ساختمان یک سری ضوابط و قوانین مربوط به سیم کشی هستند که با رعایت آنها از اتفاق افتادن، آسیب دیدن و خطرات ناشی از استفاده نادرست از برق، جلوگیری می کند. این استانداردها و اصول به شما کمک می کند تا سیم کشی به بهترین وجه ممکن و بدون هیچگونه مشکلی اجرا شود. در زیر به این موارد اشاره ای کوتاه خواهیم داشت:
مورد اول: اندازه مقطع کابل ها و سیم ها در برق کشی ساختمان حتماً باید مناسب باشد
این مورد شامل موارد زیر است:
- میزان سطح مقطع سیم های کولر گازی: چیزی در حدود 4 میلی متر مربع
- میزان سطح مقطع سیم های کولر آبی: چیزی در حدود 2.5 میلی متر مربع
- میزان سطح مقطع سیم های برق انشعاب اصلی: چیزی در حدود 4 میلی متر مربع
- میزان سطح مقطع سیم های تولید روشنایی: چیزی در حدود 1.5 میلی متر مربع
- میزان سطح مقطع سیم های پریزهای برق: چیزی در حدود 2.5 میلی متر مربع
مورد دوم: ظرفیت فیوزها در اصول برق کشی ساختمان حتماً باید مناسب باشد
برای این مورد می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- ظرفیت اسمی فیوز کنتور: در حدود 25 آمپر
- ظرفیت اسمی فیوز اصلی: در حدود 20 آمپر
- ظرفیت اسمی فیوز کولرهای آبی: در حدود 20 آمپر
- ظرفیت فیوزهایی که در پریزهای برق قرار دارند: در حدود 16 آمپر
- ظرفیت فیوزهای سیستم های تولید روشنایی می کنند: در حدود 10 آمپر
نکته مهمی که در اینجا نبایستی آن را فراموش کنید این است که برای رعایت کردن اصول، ضوابط، شرایط و استانداردهای برق کشی و انواع سیم کشی ساختمان باید به اندازه سیم ها و همچنین ظرفیت کنتورهای برق توجه بسیار داشته باشید.
مورد سوم: انتخاب محل و مکان مناسب برای نصب پریز برق به هنگام برق کشی ساختمان
به طور حتم شیوه در نظر گرفتن مکان و محل مناسب برای نصب پریزهای برق آن هم به منظور برق رسانی به وسایل برقی از ملزومات هر ساختمانی می باشد که در زیر به این موارد اشاره خواهیم کرد:
- مشخص کردن و انتخاب بهترین جایگاه مربوط به دستگاه ماشین لباسشویی
- مشخص کردن و انتخاب بهترین جایگاه مربوط به دستگاه ماشین ظرفشویی
- مشخص کردن و انتخاب بهترین جایگاه مربوط به دستگاه یخچال
- مشخص کردن و انتخاب بهترین جایگاه مربوط به دستگاه اجاق گاز
- مشخص کردن و انتخاب بهترین جایگاه مربوط به دستگاه پکیج
مورد چهارم: رعایت فاصله در بحث اصول سیم کشی و برق کشی ساختمان
برای رعایت استانداردها و اصول سیم کشی و برق کشی ساختمان بایستی حتماً فواصل منطقی بین وسایلی که به نوعی مصرف کننده برق هستند وجود داشته باشد و از آن طرف هم برای هر جایگاه وسایل یک پریز برق تعبیه شده باشد. به خاطر همین فاصله هایی که ممکن است به هنگام برق کشی ساختمان وجود داشته باشد را به صورت لیست وارد در زیر بیان می کنیم:
- فاصله بین لوله های آب و گاز از جعبه فیوز: به اندازه 1 متر
- اندازه و فاصله جعبه فیوز از کف زمین: چیزی در حدود 150 تا 170 سانتی متر
- فاصله پریزهای آنتن، برق و همچنین تلفن از کف زمین: چیزی در حدود 30 الی 40 سانتی متر
- فاصله چهارچوب درب ها از تمامی قوطی های برق: چیزی در حدود 15 الی 25 سانتی متر
- فاصله تمام کلیدهای ساختمان از کف: به اندازه 110 الی 120 سانتی متر
- میزان فاصله آویز چراغ ها و لامپ ها از سقف: چیزی در حدود 30 تا 50 سانتی متر
- فاصله آیفون تصویری و گوشی از کف زمین: به اندازه 140 الی 150 سانتی متر
-
بخش چهارم: ابزارهای مورد نیاز در سیم کشی و برق کشی ساختمان
یکی از مهم ترین اصول سیم کشی در ساختمان این است که از ابزارها و تجهیزات تخصصی که از اهمیت ویژه ای هم برخوردارند، استفاده نمایید. به همین خاطر در این بخش به چند ابزاری که از اهمیت زیادی در برق کشی ساختمان برخوردارند، اشاره ای کوتاه می کنیم:
- انبردست: در واقع این ابزار یکی از ابزارهای مرکب به شمار می رود که می توان آن را یک پکیج کامل از لحاظ سیم چین، آچار و غیره دانست که می تواند کاربردهای زیادی برای شما به همراه داشته باشد
- سیم چین: در حقیقت سیم چین همان انبردست نوک تیز است که یک مقدار به نسبت انبردست ظریف تر است و دارای دسته های نارسانا است و به خاطر نوک تیزی که دارند یکی از ابزارهای بسیار کاربردی برای بریدن و لخت کردن سیم در برق کشی ساختمان به حساب می آید
- سیم لخت کن: یکی دیگر از ابزارهایی که در بحث برق کشی ساختمان خیلی کاربردی است، سیم لخت کن است که برای برداشتن روکش سیم ها و همچنین لخت کردن سیم مورد استفاده قرار می گیرد.
فوت و فن برق کشی ساختمان
تا این قسمت از مقاله با روشهای جدید برق کشی ساختمان آشنا شدیم. علاوه بر این توضیحاتی هم در مورد آموزش برق ساختمان دادیم. حال در این قسمت میخواهیم با فوت و فن برق کشی ساختمان بیشتر آشنا شویم.اگر قصد خرید خانه جدیدی را دارید باید بدانید که اگر برق کشی ساختمان به روش صحیح انجام نشده باشد، ممکن است خطرات جانی را برای شما به همراه داشته باشد. بنابراین برای حفظ جان خود از خطرات ناشی از مشکلات سیمکشی و همچنین صرفه جویی در هزینهها لازم است تا در مورد بررسی عیوب سیم کشی ساختمان اطلاعات بیشتری را کسب کنید.قبل از هر کاری برای بررسی سیم کشی ساختمان لازم است تا نقشه سیم کشی ساختمان را بررسی کنید.
شما میتوانید نقشه سیم کشی برق ساختمان را از مهندس ناظر بگیرید. نکته مهمی که با دیدن نقشه سیم کشی میتوان به آن پی برد این است که آیا سیستم برق کشی ساختمان به صورت تک خطی است یا خیر. در این خصوص لازم است بدانید که اگر سیستم برق کشی ساختمان به صورت تک خطی نباشد، احتمال بروز اتصالی در سیستم برق کشی همیشه وجود دارد و از این رو وسایل برقی شما همیشه در معرض آسیب دیدن هستند. اگر مایلید که اطلاعات بیشتری در زمینه تمامی ابزار برق کشی ساختمان را بدانید مقالات گروه صنعتی ونوس را دنبال کنید.
- فرسودگی سیم کشی
یکی دیگر از مواردی که جزو فوت و فن برق کشی ساختمان محسوب میشود و در نکات مربوط به آموزش برق کشی ساختمان باید به آن اشاره کرد، بررسی فرسودگی سیم کشی است. بنابراین قدم بعدی برای بررسی سیم کشی ساختمان دانستن این نکته است که آیا سیم کشی ساختمان فرسوده است یا خیر!اهمیت این موضوع برای شما زمانی بیشتر میشود که بدانید یک سیم کشی فرسوده سبب افزایش احتمال بروز آتش سوزی میشود. به منظور بررسی فرسودگی سیم کشی ابتدا باید برق را قطع کرد سپس یک جفت دمپایی پلاستیکی بپوشید (که جریان برق را از خود عبور ندهد) و با استفاده از یک جفت دستکش مخصوص یکی از پریزهای برق را بیرون بیاورید و با دقت به سیم کشی آن نگاه کنید. سیمها باید ظاهری سالم و بدون فرسودگی داشته باشند. ناگفته نماند که برای بررسی فرسودگی سیمها این کار کافی نیست.
در ادامه باید با استفاده از سیم لخت کن یک قسمت از سیمها را لخت کنید و مفتولهای مسی رسانای درون آن را بررسی کنید، این سیمها باید کاملاً سرخ باشند. اگر در بررسی این سیمها متوجه زنگ زدگی و یا رنگ پریدگی شدید، این موضوع نشان دهنده فرسودگی سیم کشی است و برای اطمینان باید سیم کشی تعویض شود.
- فیوز کلید مینیاتوری
از دیگر نکاتی که برای آموزش برق کشی ساختمان باید به آن اشاره کرد، بررسی فیوز کلید مینیاتوری است. از جمله روشهای جدید برق کشی ساختمان استفاده از انواع جعبه فیوز کلید مینیاتوری است. سیستم برق کشی ساختمان بهتر است مجهز به فیوز کلید مینیاتوری باشد. این فیوز یک جعبه کوچک بسیار کاربردی است. کاربردهای زیادی دارد که از جمله سادهترین این کاربردها میتوان به کنترل تجهیزات و وسایل الکتریکی خانه اشاره کرد. عملکرد آن به این صورت است که در صورت افزایش جریان برق به بیش از حد مجاز سبب قطع شدن جریان میشود. از این رو سبب جلوگیری از آسیب وارد شدن به وسایل خانه میشود.
- جعبه تقسیم جداگانه
از دیگر روشهای جدید برق کشی ساختمان تعبیه جعبه تقسیم جداگانه برای هر یک از قسمتهای خانه است. در ادامه موضوع آموزش برق ساختمان باید به این نکته اشاره کرد که روش اصولی برق کشی به این صورت است که برای هر یک از قسمتهای خانه از جمله آشپزخانه، اتاق خواب و... جعبه تقسیم جداگانه در نظر گرفت. کاربرد اصلی جعبه تقسیم جداگانه زمانی نمایان میشود که در سیستم برق کشی ساختمان مشکلی به وجود بیاید. در این صورت با استفاده از جعبه تقسیم به آسانی میتوان عیب یابی کرد.
برخی از سوالات متداول
1. روش های مختلف برق کشی ساختمان کدام اند؟
نوع اول: برقکاری ساختمان به روش توکار - نوع دوم: برق کاری ساختمان به روش روکار.
2. فوت و فن برق کشی ساختمان چیست؟
بررسی فرسودگی سیم کشی - بررسی فیوز کلید مینیاتوری - تعبیه جعبه تقسیم جداگانه برای هر یک از قسمتهای خانه و ...