برای آشنایی با اصطلاحاتی که در برق کاربرد دارند مقاله اصطلاحات برق را مطالعه کنید.
تابلو برق چیست
تابلو برق ها را می توان از جمله تجهیزاتی دانست که برای تقسیم جریان و همچنین کنترل و راه اندازی ادوات و تجهیزات مورد استفاده قرار می گیرند. تابلو برق خود از تجهیزات دیگری ساخته می شود که از جمله موارد تشکیل دهنده تابلو برق می توان به بریکر ها، سیم و کابل، گلند، اتصالات، پیچ و مهره و. . اشاره کرد. طراحی و ساخت تابلو برق یک کار تخصصی محسوب می شود و باید توسط مهندسین و تکنسین ماهر در زمینه صنعت برق انجام شود. توجه داشته باشید که کار ساخت تابلو برق تنها به طراحی و کنار هم قرار دادن اجزای تشکیل دهنده آن ختم نمی شود!
علاوه بر این موارد بعد از پایان کار و قبل از فراهم کردن شرایط برای نصب تابلو برق در مکان مورد نظر باید از سالم بودن تابلو برق و عملکرد صحیح آن مطمئن شد. نخستین مرحله از مراحل تست تابلو برق شامل بررسی به صورت چشمی است. این بررسی چشمی خود دارای استاندارد ها و قوانین خاصی است و تنها در صورتی مورد قبول واقع می شود که این استاندارد ها رعایت شوند. در ادامه با استاندارد های مورد نیاز برای بررسی چشمی بیشتر آشنا خواهید شد.در ابتدا باید سایر اتصالات نظیر اتصالات سیم، علامت دار بودن سیم ها، محکم بودن ترمینال ها و موارد دیگری نظیر نوشته های و برچسب های استفاده شده بررسی می شوند.
سپس باید تمام اطلاعات فنی تابلو و همچنین مشابهت سنجی با مونتاژ را بررسی کنند.
- بررسی کردن اجزای مکانیکی به کار رفته شده برای تولید تابلو برق نظیر شستی، قفل، کلید و. . از دیگر موارد بررسی چشمی است.
- درجه حفاظت مندرج بر روی اطلاعات تابلو و تطبیق دادن این اطلاعات با تابلوی ساخته شده هم باید در مراحل بررسی چشمی انجام شود.
- از عایق بودن بخش های مختلف تابلو باید مطمئن شد و فاصله قسمت های مختلف تابلو را هم بررسی کنید.
پیشنهاد میشود اگر میخواهید درباره ی مقاومت الکتریکی اطلاعات کسب کنید، مقاله دیگر ما درباره فرمول مقاومت را بخوانید.
پیشنهاد میکنیم برای آشنایی با فیدر مقاله فیدر برق چیست را مطالعه کنید.
انواع روش تست تابلو برق
به منظور تست تابلو برق دو روش تست وجود دارد که این دو روش عبارتند از آزمایش معمولی و آزمایش پایه ای.
آزمایش معمولی: این نوع آزمایش شامل آزمایشی می شود که ممکن است بر روی هر محصولی مخرب باشد.
آزمایش پایه ای: این آزمایش بیشتر بر روی محصولات ساخته شده انجام می شود و هدف از انجام آن هم بررسی و تأیید کردن سلامت بخش های مختلف تابلو است و عملکرد این بخش ها در حالت عادی بررسی می شود.
تست نوع اول:
- ولتاژ ایمپالس: در برخی موارد در شبکه سوئیچ زنی ایجاد می شود و به علت این سوئیچ زنی در شبکه امکان ایجاد ولتا ژ های ایمپاسی در شبکه مورد نظر وجود دارد.
- ولتا ژ های نامی: آزمایش های ایمپالس برای ولت های مختلف متفاوت است. به این ترتیب در مواردی که 12 کیلو ولت است، آزمایش 75 کیلو ولت انجام می شود. برای 24 کیلو ولت آزمایش 125 کیلو ولت انجام شده و در مورد 36 کیلو ولت هم به آزمایش 170 ولت نیاز است.
- تحمل جریان اتصال کوتاه: تابلو برق در حالت استاندارد باید توان تحمل اتصال کوتاه نامی را برخوردار باشد.
- آزمایش تحمل افزایش دما: در این مورد مقادیر مشخصی بر اساس استاندارد های تعیین شده در این مورد وجود دارد. بر این اساس افزایش دما در نقاطی که به دلیل عبور جریان نامی می شوند باید با مقادیر معرفی شده از سمت استاندارد ها مطابقت داشته باشد.
دیود ها به عنوان وسیله ای شناخته می شوند که یک سو کننده جریان در مدار بوده اگر میخواهید درباره کاربرد دیود زنر بیشتر بدانید به مقاله مربوطه مراجعه نمایید.
تست نوع دوم:
کنترل های عمومی: در این مورد برخی خصوصیات عمومی نظیر میزان ضخامت رنگ، درست کار کردن قفل درب ها، تنظیم بودن درست فاصله درب، درجه حفاظت تابلو، رنگ شینه ها، کامل بودن تعداد مهره های استفاده شده و... بررسی می شود.
- کنترل های مکانیکی: در این بخش موارد دیگری نظیر اطمینان از درست بودن کلید و اینترلاک های مکانیکی، پیوستگی سیستم اتصال به زمین، کنترل عایق، روان بودن حرکت ارابه ها و سایر قسمت های مکانیزم و کارکرد صحیح سکسیونر های کشو ها مورد بررسی قرار می گیرد.
- کنترل های الکتریکی: در بخش کنترل الکتریکی موارد دیگری نظیر جریان و ولتاژ نامی، جریان اتصال کوتاه، ولتاژ تغذیه مدار فرمان، کارکرد الکتریکی کلید های اصلی تابلو برق، کیفیت مدار حفاظت و فرکانس قدرت مورد بررسی قرار می گیرد.
تست عایق تابلو برق
یک نوع دیگر از انواع تست تابلو برق، تست عایق تابلو برق است که بر اساس آن تمامی مشکلات و نقص های ناشی از صدمات مکانیکی، حرارت، آلودگی، رطوبت، ارتعاشات، تغییرات ولتاژ و... مشخص می شود. آزمایش دیگر آزمایش اندازه گیری و حفاظت است که به منظور بررسی عملکرد سیستم اندازه گیری جریان دستگاه اجرا می شود. این آزمایش را با استفاده از دستگاه تزریق جریان انجام می دهند و اگر به درستی انجام شود و دستگاه هم سالم باشد در نتیجه این آزمایش مقداری نشان داده شده با مقدار جریان تزریقی برابر خواهد بود.
اگر میخواهید به جواب این سوال برسید که ترانسفورماتور چیست ، پیشنهاد میشود مقاله ما درباره ترانسفورماتور چیست و چگونه کار میکند را بخوانید.
تست تزریق جریان اولیه در تابلو برق:
این تست به منظور بررسی عملکرد اجزای سیستم حفاظتی انجام می شود. برای انجام صحیح این آزمایش به مقدار بالایی از جریان وسیله حفاظتی نیاز است. توجه داشته باشید که در طی این تست باید زمان عملکرد حفاظتی را نیز اندازه گیری کنید. هدف از انجام این آزمایش مشخص کردن اتصالات نادرست ترانسفورماتور جریان یا مشخص کردن تنظیم نا درست رله است. از این آزمایش تحت عنوان آزمایش عملکرد مطلوب یاد شده و این آزمایش خود دارای چندین مرحله است که در ادامه توضیح داده می شوند.
مرحله اول شامل تنظیم کردن فانکشن حفاظت جریانی رله دستگاه است. بعد از آن نوبت به تزریق جریان اولیه می رسد که از طریق جعبه باسبار و افزایش آن به وسیله سیستم تنظیم رله انجام می گیرد. سپس باید زمان عملکرد رله ثبت شده و بر اساس سیستم تنظیم رله عملکرد مطلوب بررسی شود. در نهایت با انجام مراحل این آزمایش در صورت وجود، هر گونه خطایی در اتصال جریان مکانیزم دزنکتور با رله وجود دارد مشخص می شود.
پیشنهاد میشود اگر درباره طرز کار کلید حرارتی چگونه است به دنبال مطلب میگردید به مقاله کلید حرارتی چیست ما مراجعه نمایید.
تست تزریق جریان ثانویه تابلو برق
برای انجام این تست به دستگاه تزریق جریان ثانویه نیاز است و به منظور بررسی کردن عملکرد رله حفاظتی انجام می شود. لازم به یاداوری است که انجام تست جریان ثانویه تابلو برق تنها به بررسی عملکرد رله حفاظتی ختم می شود. به طور کلی یک آزمایش ساده محسوب می شود و به جریان نسبتاً کمی نیاز دارد. در این آزمایش زمان عملکرد رله را هم اندازه گیری می کنند.
تست عملکرد مکانیکی تابلو برق
در این تست مدار اصلی بدون جریان و ولتاژ است. هدف از انجام این آزمایش هم اطمینان از صحیح عمل کردن وسیله قطع و وصل و همچنین دیگر تجهیزات مکانیکی تابلو برق است. تست عملکرد مکانیکی تابلو برق 5 بار تکرار می شود و در حین انجام این تست تنظیمی بر روی تابلو برق انجام نمی گیرد. علاوه بر این با بررسی کردن درست بودن سیم کشی، تطبیق دادن سیم کشی با دیاگرام هم تائید می گردد.
در پایان:
به عنوان سخن پایانی گفت در این مقاله به توضیح بیشتر در خصوص تست تابلو برق پرداختیم. لازم به توضیح است که در این مقاله تنها به چند مورد از تست های موجود اشاره شده است.