انواع سیم کشی ساختمان
سیم کشی و برق کشی ساختمان به دو روش روکار و سیم کشی توکار اجرا می شود که البته این دو روش بسته به نوع پروژه و کاربری ساختمان انجام می شود.
سیم کشی ساختمان به روش روکار
این نوع سیم کشی برق ساختمان همان طوری که از نامش هم پیداست از روی دیوار عبور داده می شود و جلوه زیبایی را به ساختمان نمی بخشد اما چند مدتی است که به منظور حفظ زیبایی، امنیت و نظم دادن به سیم ها از یک لوله برق مخصوص و یا داکت برای پوشاندن و مخفی کردن سیم ها استفاده می شود و این مورد امکان دارد به عنوان یک ضعف در ساختمان به شمار بیاید. اما در واقع یکی از مزیت هایی که می توان برای روش روکار برشمرد این است که اگر مشکلی در سیم کشی ساختمان رخ دهد به راحتی می توان عیب آن را متوجه شد و اقدام به رفع آن کرد.
پیشنهاد می شود برای آشنایی بیشتر با اصطلاحات و کلمات رایج در این حوزه مقاله اصطلاحات برق را بخوانید.
سیم کشی ساختمان به روش توکار
این روش به نسبت روش قبلی خیلی رایج تر و متداول تر است و در واقع یک شیوه کاملاً مناسب برای تمامی پروژه های ساختمان های تجاری، اداری، مسکونی، تفریحی و غیره به شمار می رود. به نسبت روش روکار سیم کشی ساختمان به روش توکار به ظرافت، زیبایی و همچنین امنیت ساختمان شما خواهد افزود چرا که سیم ها و کابل های برق از زیر سیمان، گچ و در کل از زیرکار عبور داده می شود.در این نوع سیم کشی هم می توان از سیم های مخصوص و مجهزی که از چند لایه عایق تشکیل شده به صورت مستقیم در زیر گچ استفاده کرد و هم می توان از لوله های خرطومی و لوله های پی وی سی (PVC) که در زیر گچ قرار می گیرد استفاده نمود. سیم ها و کابل ها به وسیله فنر مخصوص سیم کشی که جزئی از ابزار برق کشی به حساب می آید، از درون این لوله ها عبور داده می شود.
اگر مایلید که اطلاعات بیشتری در زمینه لوله گذاری برق ساختمان دریافت کنید می توانید به این مقاله مراجعه نمایید.
انواع سیم کشی ساختمان در مدل توکار
موقعیت سنجی یکی از موارد با اهمیت و بسیار مهم در سیم کشی برق ساختمان روش توکار به حساب می آید و اشخاصی که به عنوان برقکار در این حیطه فعالیت می کنند باید بتوانند به وسیله موقعیت سنجی، بهترین و در عین حال اقتصادی ترین روش برق کشی و سیم کشی ساختمان را با توجه به معیارهای مهم اجرا کنند. در این بخش به مهم ترین این روش ها اشاره ای کوتاه خواهیم داشت:
روش اول: سیم کشی به وسیله جعبه تقسیم
در واقع این روشی است که در گذشته بسیار متداول و رایج بوده و یک جعبه تقسیم را در یک مکان مشخص از دیوار به طور مثال در بالای کلیدها و پریزها قرار می دادند و تمامی سیم ها از داخل این جعبه تقسیم خارج می شدند که به مرور زمان این روش به صورت کامل منسوخ و در عین حال استفاده از آن کاملاً غیرقانونی است چرا که ضریب ایمنی بالایی ندارد.
روش دوم: استفاده از جعبه کلید و پریز
به وسیله این روش یک مکانی را در داخل دیوار مد نظر قرار می دهند که به وسیله آن جعبه کلید و یا پریز در آن قرار گرفته می شود که با باز کردن پیچ ها و در آوردن بخش بیرونی کلید و همچنین پریز به سادگی می توان به سیم هایی که در داخل آن قرار دارد دسترسی پیدا کرد. مطالعه مقاله اتصال سر به سر سیم می تواند مفید باشد.
روش سوم: استفاده از جعبه فیوز برای سیم کشی ساختمان به روش توکار
با توجه به میزان نیاز به برق در بخش ها و قسمت های مختلف ساختمان، تمامی سیم ها به داخل جعبه فیوز هدایت و از آنجا به دیگر بخش ها منتقل می شود. یکی از مزیت های این روش سیم کشی به نسبت جعبه تقسیم و قوطی کلید این است که در صورت بروز هرگونه مشکل فنی و یا نیاز به بررسی مجدد، به راحتی می توان اقدام به عیب یابی مشکل نمود اما نکته قابل تأمل در مورد این روش این است که به نسبت روش های دیگر یک مقدار پر هزینه تر است.
روش جدید سیم کشی ساختمان
در این قسمت از معرفی روشهای جدید برق کشی ساختمان به یک سری از موارد جدید که به شما کمک میکند تا استاندارد برق ساختمان را در زمان سیم کشی رعایت کنید، اشاره خواهیم کرد که عبارتند از:
1. کلاف کابل بدون پیچ خوردگی باشد
اگر از کابلهایی استفاده میکنید که دارای روکش پلاستیکی هستند حتماً سیم را صاف کرده و سپس از حفره درون دیوار بیرون بکشید. برای این کار خوب است از این ترفند استفاده کنید و تنها چند حلقه از کلاف را باز کنید و کابلها را از مرکز طوری بر روی زمین پهن کنید که گویا در حال پهن کردن طنابی هستید که به همدیگر گره خورده است. سپس تا انتهای کابل پیش روید و در انتها آن را صاف کنید.
2. جعبه تقسیم را منظم کنید
در آموزش سیم کشی ساختمان رایگان خوب است به این نکته هم توجه کنید که ابتدا همه سیمهای خالی که برقی در آنها وجود ندارد را با یک پیگتیل بلند کاملاً جمع کنید و به همدیگر متصل کنید و به کمک پیگتیل تا پشت جعبه این کار را ادامه دهید. سپس باید همین عملیات را برای سیمهای نول مجدداً تکرار کنید. حالا باید سیم فاز را به صورت کامل بپوشانید و در قسمت انتهایی جعبه به جلو و عقب بچرخانید. حالا برای اینکه سیم را از باقی سیمها تمایز دهید با یک کلاهک ضد اتصال بپوشانید.
3. جدا کردن پوشش کابل فیدر زیر زمینی
یکی دیگر از عناوین مهم که در روش جدید سیم کشی ساختمان مطرح است، این است که کابل فیدر زیرزمینی که در اصل یک پوشش پلاستیکی دارد و چرخیدن را رو زمین راحتتر میکند، به عنوان کانالهایی برای انتقال سیگنالهای برق استفاده کنید. برای جدا کردن این پوشش هم خوب است با قطع اتصال سیمهای سیاه و سفید و از سطح مسی استارت کار را بزنید و سیمهای عایق را نیز در انتها با انبر دست جدا کنید.
4. ایجاد شبکه سیمی
اگر در زمانیکه میخواهید سیمی را به کمک یک وسیله جانبی از لولهای رد کنید، این احتمال وجود دارد که سیم یا ابزاری که دارید در داخل لوله گیر کند و مشکلی به وجود آید. برای این کار خوب است که از یک گیره قلاب دار کمک بگیرید. برای این کار باید چیزی حدود 20 سانتیمتر از سیمی که در اختیار دارید را لخت کنید و بعد قلاب را به ان متصل کنید. سپس سیم را وارد روکش مورد نظرتان کنید و در انتها آن را با چسب محکم کنید.
5. علامتگذاری سیمهایی که باید به همدیگر متصل شوند
اگر اغلب به عکس سیم کشی ساختمان (عکس برق کشی ساختمان) در گوگل و ... نگاهی کنید، متوجه خواهید شد که تفکیک کردن سیمهایی که میبایستی به هم اتصال داشته باشند. تعداد زیادی از مشکلاتی که احتمال دارد در کار به وجود آید را حل میکند. برای این کار میتوانید از سیمهای رنگی استفاده کنید یا سیمهایی که باید به همدیگر اتصال داده شوند را با ماژیک رنگی مشخص کنید. روش دیگری که میتوانید از آن استفاده کنید، کلاهک است که کار را برایتان آسانتر میکند.
6. ابتدا پوشش کابل را لخت کنید!
استاندارد برق ساختمان در روش جدید سیم کشی ساختمان میگوید که اینکه ابتدا سیم را با روکش در جعبه قرار دهید و بعد برای لخت کردن آن یا خم کردن و سایر موارد تلاش کنید، کار را تا حد بسیار زیادی سخت خواهد کرد. برای این کار پیشنهاد میکنیم که با علامتگذاری صحیح سیم و سپس لخت کردن روکش آن به صورت اصولی بدون اینکه فشاری به کابل بیاورید، میتوانید خیلی راحت کابل را در جعبه قرار بدهید. از اینکه تا این بخش از مقاله با ما همراه بودید از شما متشکریم و امیدواریم با رعایت همین چند نکته ساده بتوانید کار را اصولیتر و حرفهایتر پیش ببرید.
پیشنهاد می شود درباره تاسیسات برقی ساختمان بخوانید.
اصول سیم کشی ساختمان
برق کشی ساختمان به مانند دیگر فعالیت هایی که در ساختمان اجرا می شود دارای یک سری اصول و قوانین و شرایط خاص خودش است که در این بخش به چند اصل مهم از سیم کشی ساختمان اشاره ای کوتاه خواهیم داشت:
اصل اول: به طور حتم استفاده از تجهیزاتی که مناسب، استاندارد و در عین حال با کیفیت هستند به مراتب هزینه بالایی هم می تواند برای سیم کشی ساختمان در بر داشته باشد. اما نکته مهم این است که استفاده از تجهیزات با کیفیت و استاندارد، هم ایمنی بیشتری را در بردارد و هم احتمال فرسودگی، اتصالی، برق گرفتگی، آتش سوزی، پارگی و همچنین هزینه تعمیرات را به شدت کاهش می دهد.
اصل دوم: در مرحله سیم کشی ساختمان بایستی نهایت دقت و تمرکز خود را داشته باشید تا اتصالات انجام شده به بهترین وجه ممکن محکم باشند. هر چه اتصالات قوی تری بین سیم ها ایجاد شود به طور حتم جریان برق به راحتی رد و بدل می شود.
اصل سوم: یکی از موارد بسیار مهم در بحث سیم کشی ساختمان بحث سیم ارت یا همان سیم اتصال به زمین است که این مورد بایستی به خوبی اجرا شود تا از اتفاق افتادن بسیاری از خطرات احتمالی جلوگیری شود
اصل چهارم: حتماً حتماً در سیم کشی ساختمان به تعداد، ضخامت سیم ها و همچنین نوع سیم های به کار رفته در ساختمان دقت داشته باشید. به طور مثال برای سیم کشی پریز در سالن، اتاق و کولر آبی از سیم های شماره 2.5، سیم هایی که برای روشنایی استفاده می شود مانند لامپ ها، لوستر، هالوژن از شماره 1.5 و برای کولر گازی و همچنین سیم اصلی ساختمان از سیم های شماره 4 استفاده می شود.
برخی از سوالات متداول
1. انواع سیم کشی ساختمان چیست؟
سیم کشی و برق کشی ساختمان به دو روش روکار و سیم کشی توکار اجرا می شود که البته این دو روش بسته به نوع پروژه و کاربری ساختمان انجام می شود.
2. نکات مهم در روش جدید سیم کشی ساختمان چیست؟
1. کلاف کابل بدون پیچ خوردگی باشد 2. جعبه تقسیم را منظم کنید 3. جدا کردن پوشش کابل فیدر زیر زمینی 4. ایجاد شبکه سیمی و ...