لوله گذاری برق ساختمان اگر به صورت اصولی و استاندارد انجام شود می تواند مسیر حرکت سیم ها را ایمن کند تا مبادا سیم ها و کابل هایی که در درون لوله ها قرار دارند با مصالح ساختمانی در ارتباط بوده و پوسیده شود و اگر بخواهید سیم کشی و کابل کشی ساختمان را بدون وجود لوله گذاری برق ساختمان و به صورت مستقیم در بافت و بدنه ساختمان قرار دهید قطعاً به خراشیده شدن آن منجر می شود که مکانی مناسب را به وجود می آورد که تا سیم ها به یکدیگر متصل شده و در نهایت به جرقه زدن و حتی آتش سوزی سیم ها منجر می شود.
همانطور که میدانید از بخش های مهم برق هر ساختمان فیوز و جعبه فیوز می باشد .برای اینکه بتوانید سیم کشی و همچنین لوله گذاری برق ساختمان را طبق استاندارد انجام دهید لازم است که اصول لوله گذاری در برق کشی ساختمان را رعایت کنید و این مورد میسر نمی شود مگر با در اختیار داشتن یک نقشه که یک سری اطلاعات کامل از جمله محل شیار زنی برق ساختمان، جاگذاری سیم ها و همچنین محاسبه متراژ لوله برق ساختمان را به صورت کامل در اختیار برقکار قرار می دهد.
آموزش لوله گذاری برق ساختمان
در ساختمان های تجاری، مسکونی، هتل ها و خیلی از ساختمان های دیگر یکی از لوله های مقاوم و پرکاربرد در صنعت برق و لوله گذاری برق ساختمان، لوله های UPVC (یو پی وی سی) آن هم از جنس نسوز است که در دو نوع خم گرم و همچنین خم سرد، تولید و استفاده می شود که یکی از قابلیت های این لوله ها این است که به راحتی در اثر ضربه آسیب نخواهد دید. در زیر به چند مورد از این لوله ها اشاره ای کوتاه خواهیم داشت.
پیشنهاد می شود برای آشنایی بیشتر با اصطلاحات و کلمات رایج در این حوزه مقاله اصطلاحات برق را بخوانید.
انواع لوله مورد استفاده جهت لوله گذاری برق ساختمان
- (خم گرم) UPVC لوله
در آموزش لوله کشی فولادی برق که از لوله های UPVC نسوز (خم گرم) استفاده می شود برای برش دادن از فرز و همچنین کمان اَره استفاده می شود که در واقع جنس آن به مراتب از لوله های برق پی آمید، هم محکم تر است و هم خشک تر که با کاتر به سختی می توانید آن را برش دهید. اما همین لوله ها با استفاده از حرارت و همچنین ترفندهای خم کاری به راحتی می توانید به زاویه دلخواهی که مد نظرتان هست، در بیاورید و حتماً آن را بارها و بارها در لوله کشی تأسیسات ساختمان به خصوص فاضلاب مشاهده کرده اید.
- (خم سرد) UPVC لوله
لوله برق دیگری که در صنعت لوله گذاری برق ساختمان کاربرد دارد لوله خم سرد از جنس UPVC است که بدون حرارت و با فنر خم کاری به زاویه دلخواه تان در می آید و بعد از حالت دادن لوله دیگر به حالت اولیه خودش بر نمی گردد و حتی می توانید با استفاده از زانوهای فلزی این لوله ها را در زاویه های 90 درجه به یکدیگر متصل کنید که یکی از کاربردهای این لوله ها به هنگام لوله گذاری برق راه پله است که مسیری پر پیچ و خم تر از بقیه قسمت های ساختمان است.
اما یکی نکته مهم به هنگام لوله گذاری برق ساختمان آن هم زمانی که از لوله های UPVC استفاده می کنید این است که در هنگام اتصال زانو به لوله برق یو پی وی سی حتماً حتماً از چسب های درجه یک و با کیفیت موجود در بازار استفاده نمایید تا مبادا در صورت تکان های احتمالی، لوله های برق از داخل زانو جدا شود. مطالعه مقاله اتصال سر به سر سیم می تواند مفید باشد.
- لوله ونیکا برای استفاده در لوله گذاری برق ساختمان
دراین قسمت به سایز لوله برق ساختمان میپردازیم. جنس لوله ونیکا به نسبت لوله های یو پی وی سی، متفاوت تر است و در کل یک حالت نرم تری دارند اما به مانند لوله های UPVC در بسته های 25 تایی و به متراژ 6 متری در بازار عرضه می شود که در واقع سایز پر کاربرد لوله های ونیکا برای لوله گذاری برق ساختمان سایز 20 است و از لوله های سایز 25 برای عبور داردن کابل ها و سیم های اصلی مانند کابل های آسانسور مورد استفاده قرار می گیرد چرا که قطر بیشتری به نسبت دیگر کابل ها دارد.
این نوع لوله ها با توجه به موادی که در درون آن قرار دارد می تواند دارای یک وزن سبک و یا سنگین باشد که جنس مرغوب یا به اصطلاح همان سنگین آن می تواند به راحتی توسط حرارت خم شود. به مانند لوله های پی وی سی گرم، لوله ونیکا برای استفاده در لوله گذاری برق ساختمان، باید توسط کاتر یا کمان اره برش داده شود تا بتواند به دیگر لوله ها متصل شود. اما یکی دیگر از روش های اتصال دادن لوله ها، استفاده از مادگی بر سر لوله ها است اما حتماً توجه کنید که ابتدا تا انتهای محل اتصال را به صورت محکم چسب بزنید و از چسب های با کیفیت استفاده نمایید.
- لوله خرطومی
یکی دیگر از لوله هایی که در لوله گذاری برق ساختمان مورد استفاده قرار می گیرد لوله خرطومی است که در حقیقت لوله خرطومی دارای وزن های سبک و سنگین است که در ساخت آن از مواد نو یا کهنه استفاده می شود و حتماً برای خرید این نوع لوله ها سعی کنید از مواد مرغوب استفاده نمایید به خاطر اینکه هم در عمر آن و هم در ایمنی کابل ها تأثیر بسیار زیادی دارد و از همه مهم تر اینکه به هنگام عبور دادن سیم از لوله خرطومی آسیبی به آن وارد نمی شود.
لوله خرطومی هایی که به رنگ های شفاف در بازار عرضه می شوند از مواد نو ساخته شده اند و وزنی سنگین دارند و از همه مهم تر اینکه اختلاف قیمت زیادتری به نسبت لوله خرطومی هایی دارند که از مواد کهنه تولید می شوند. این نوع لوله ها که برای لوله گذاری برق ساختمان مورد استفاده قرار می گیرند بیشتر در سقف برای هالوژن ها، شلنگی، مسیرهای ارتباطی و در برخی مواقع اگر پیچ و خم های زیادی در بدنه ساختمان وجود داشته باشد از این لوله ها به منظور لوله گذاری برق ساختمان استفاده می شود. ناگفته نماند که لوله های خرطومی در متراژهای 25 تا 30 متری عرضه می شود.
اگر میخواهید برق کشی انجام بدهید قبل از هر چیزی پیشنهاد می شود مقاله آموزش برق کشی ساختمان را بخوانید.
طریقه لوله گذاری برق ساختمان
برای اینکه شما با نحوه لوله گذاری برق ساختمان آشنا شوید در این قسمت ما را همراهی کنید چرا که قصد داریم لوله کشی برق ساختمان را به صورت مرحله به مرحله بیان نماییم.
یکی از بخش های اصلی در ساختمان سازی مرحله برق کشی و تاسیسات برقی ساختمان است. لوله کشی بعد بعد از سیم کشی انجام می شود که باید با توجه به نوع نقشه و مطابق با نظر مهندس ساختمان انجام شود.
فرایند این کار با توجه به نوع ساختمان و نوع نقشه متفاوت است. ولی با این حال روند کلی به صورت زیر تعریف شده است:
لوله کشی در مرحله ساخت
در این مرحله، باید تمام قسمت ها مشخص شود. یعنی نقشه حرکت لوله های برق به صورت دقیق محل قرار گیری پریز ها، کلیدها، آنتن و ... را مشخص نماید تا کار به راحتی انجام گردد. سپس لوله گذاری با توجه به نوع نقشه با دقت انجام می شود.
لوله کشی در هنگام انجام مراحل داخلی
در این مرحله تمام سیم ها و کابل ها از داخل لوله های برق عبور می کنند و اتصالات انجام می وشد. در ضمن کابل کشی و لوله کشی نمای ساختمان نیز انجام می شود.
لوله کشی بعد از اتمام مراحل داخلی
در این مرحله وارد فاز سوم برق کشی ساختمان می شویم یعنی تمام تجهیزات برقی در جایگاه خود نصب می شوند. یعنی سوکت ها به کابل اصلی متصل می شود. پریزهای مینیاتوری به برق ها و سیم های مربوطه وصل می گردند.
به طور کلی برق تمام راه رو ها، آنتن، کف، آیفون و ... به صورت دقیق باید نصب و راه اندازی شود. تا به صورت دقیق لوله کشی برق ساختمان انجام پذیرد. مطالعه مقاله انواع جعبه فیوز را پیشنهاد می کنیم.
نحوه محاسبه متراژ لوله برق ساختمان:
برای برق کشی ساختمان یکی از اصلیترین تجهیزات مورد نیاز سیم برق است. موضوع مورد توجه در خصوص تهیه سیم برق این است که برای سیم کشی ساختمان به چه میزان سیم برق نیاز است. به بیانی بهتر قبل از اقدام به خرید سیم برق باید متراژ سیم مورد نیاز ساختمان اندازه گیری شود. در این صورت سیم برق به میزان کافی خریداری شده و در طول عملیات سیم کشی ساختمان با کمبود سیم مواجه نخواهید شد. به منظور محاسبه متراژ سیم برق ساختمان توجه به تعداد طبقات لازم است. شخصی که قصد دارد تا متراژ سیم مورد نیاز ساختمان را تعیین کند باید آگاهی کامل نسبت به مواردی نظیر متراژ ساختمان، تعداد طبقات، سیم مورد نیاز هر طبقه و.. داشته باشد. با در نظر گرفتن این موارد و انجام فرمولهای مربوطه به آن میتوان به آسانی محاسبه مقدار لوله برق ساختمان را انجام داد. به منظور اینکه فرایند محاسبه متراژ سیم برق ساختمان بدون خطا انجام شود، بهتر است برای آن از یک شخصی که در این زمینه تخصص و مهارت لازم را دارد، کمک بگیرید. پس از محاسبه مقدار لوله برق ساختمان نوبت به انتخاب یک سیم مناسب میرسد. در ادامه به توضیح بیشتر در مورد نکاتی میپردازیم که رعایت آنها سبب میشود تا انتخاب بهتری داشته باشید.
بهتر است بدانید به همان میزان که محاسبه متراژ لوله برق ساختمان در کاهش هزینهها موثر است، انتخاب سیم برق مناسب هم میتواند هزینههای مصرفی شما را کاهش دهد. بهتر است بدانید طبق استانداردهای تعیین شده هر قسمت از ساختمان سایز سیم مناسب خود را دارد، بر این اساس بهتر است به سایز سیم برق استفاده شده برای هر یک از قسمتهای ساختمان بیشتر توجه کنید. سایز سیم مناسب هر قسمت از ساختمان هم تحت تاثیر عواملی نظیر مقدار ولتاژ عبوری از قسمت مورد نظر، دمای محیط و... است. همانگونه که محاسبه مقدار لوله برق ساختمان یک کار تخصصی محسوب میشود، انتخاب سیم مناسب برای هر یک از قسمتهای ساختمان نیز یک کار تخصصی است و انتخاب سیم مناسب نیاز به مهارت کافی در این زمینه دارد. یک قانون کلی برای انتخاب سایز سیم مورد استفاده وجود دارد که در ادامه به بیان آن میپردازیم: برای سیم کشی به منظور روشنایی نظیر لامپ، لوستر و... از سیم شماره ۱.۵ میلیمتر استفاده کنید. برای تشخیص راحتتر بهتر است تا برای مسیر رفت و برگشت برق از سیمهایی با رنگ متفاوت استفاده کنید. بهترین سیم برای پریزها هم سیم شماره ۵ میباشد. علاوه بر پریز برای محل نصب کولر گازی نیز بهتر است از سیم شماره ۵ استفاده کنید.
بعد از محاسبه متراژ لوله برق ساختمان نوبت به انتخاب سیم مناسب با ویژگیهای ایدهآل میرسد. سیم با کیفیت ویژگیهایی دارد که به توضیح در خصوص چند مورد از ویژگیهای یک سیم با کیفیت میپردازیم. یکی از ملاکهای تشخیص کیفیت سیم محل قرار گیری هادی سیم است. سیم با کیفیت را اگر برش دهید هادی آن دقیقا در مرکز عایق قرار گرفته است. سطح سیم هم باید کاملا صاف و یکدست باشد. هر گونه فرو رفتگی و برجستگی بر روی سطح سیم میتواند نشانهی کیفیت پایین آن باشد. امروزه هادی سیمها دارای تنوع هستند. هادیهایی از جنس قلع، آلومینیوم و مس از جمله سیمها موجود در بازار محسوب میشوند. در این بین سیم با هادی مسی بهترین گزینه برای سیم کشی ساختمان است. از طرفی دیگر بهتر است تا به ضخامت عایق سیم نیز توجه داشته باشید. ضخامت عایق بهتر است به حد اعتدال باشد. عایق خیلی ضخیم میتواند سبب سنگینی سیم شود. مطالعه مقاله ولتاژ چیست می تواند مفید باشد.
لوله گذاری ساختمان چه نکاتی دارد؟
همیشه برای اینکه اصول لوله گذاری برق ساختمان رعایت شود، باید به نکاتی که در این زمینه تدوین شده است توجه داشت. این نکات علاوه بر ایمنی برق کار به ایمنی افرادی که قرار است در آن خانه نیز اوقاتی را صرف کنند، مثمر ثمر واقع خواهد شد و از برخی اتفاقات ناگوار جلوگیری خواهند کرد. به طور مثال در ذیل به برخی از نکات مهم لوله کشی برق ساختمان اشاره شده است که خوب است از آنها اطلاع داشته باشید.
استفاده از لوازم ایمنی در زمان کار و همچنین استفاده از مواد مرغوب و درجه یک، مقدمات خوبی را برای شروع کار فراهم میکند. در وهله اول سعی کنید سیم و روکشی را تهیه کنید که خشک نباشد و از انعطافپذیری بالایی برخوردار باشد. همچنین ابزارهایی را انتخاب کنید که ایمنی بالایی داشته باشند و در زمان کار با برق، خطر آفرین نباشند و شما را به دردسر نیندازند. بعد از اینکه این دو مؤلفه را فراهم کردید حالا میتوانید با خیال راحت مواردی را که جلوتر برای شما آوردهایم اجرایی کنید.
نکات لوله کشی برق ساختمان
در بخش زیر 13 راه کار اساسی برای برق ساختمان در ذیل عنوان نکات لوله کشی برق ساختمان آورده شده است که به شما کمک میکند تا در زمان انجام کار، صورت نهایی بهتری داشته باشید و با برخی از موانع رو به رو نشوید. این نکات عبارتند از:
1. اصول لوله گذاری ابتدایی میگوید که در کار نباید از لوله خرطومی استفاده کرد. به این دلیل که احتمال زخم شدن سیستمها را زیاد میکند.
2. برای جلوگیری از خطر برق گرفتگی در زمان نصب اشیاء بر روی دیوارها باید در نظم و اجرای استاندارد لوله کشی برق ساختمان دقت ویژه شود و حتماً در مسیرهایی که جهت لولهها تغییر پیدا میکند، به جایگذاری افقی و عمودی آنها توجه ویژه شود.
3. بعد از اینکه کار لوله گذاری ساختمان در کف نهایی شد، برای اینکه از شکستن لولهها جلوگیری شود کار مایچه کشی صورت گیرد.
4. در زمان لوله گذاری ساختمان حتماً ابتدای کار لولهها را مسدود کنید تا از گرفتگی و بسته شدن لولهها جلوگیری کنید.
5. حریم بین لولههای تأسیسات و لوله برق که 15سانتیمتر است باید در زمان کار به خوبی تعیین شود.
6. از سه راهی یا زانویی استفاده نکنید. به این دلیل که احتمال دارد سیمها را زخم کند و اتصالی به وجود آورد.
7. لولههای برق و جعبه تقسیمهایی که قرار است در کار روند، در دسترس باشند.
8. زاویه خط لوله در زمان لوله گذاری ساختمان نباید به شکلی باشد که منجر به آسیب دیدگی سیمها شود.
9. لوله کشی برق ساختمان خوب است که داخل قوطیهای 15 سانتیمتری سیم رزرو قرار بگیرند.
10. سیم کشی و کلیه لوله کشیها از کلید به کلید (پریز به پریز) باید انجام شود.
11. در زمان لوله گذاری ساختمان، باید توجه کنید که لولوهای برق بتوانند از درز انبساط ساختمان عبور کنند و از لولههای خرطومی که قابلیت انقباض و انبساط را دارند استفاده شود.
12. از درون لولههای رزرو یک طناب پلاستیکی رد کنید، تا در زمانیکه نیاز داشتید بتوانید کابل را به راحتی از درون آن عبور دهید.
13. کلیه سیم کشیها (جریان ضعیف، روشنایی، پریز) به شکل توکار در داخل لولههای مخصوص پی وی سی مخصوص با مدارهای جداگانه صورت پذیرد.
همانطور که در نکات مخصوص لوله گذاری ساختمان خواندید، رعایت برخی از موارد به شما کمک میکند تا بتوانید به راحتی علاوه بر ایمنی کار، ضرورتهای لازم را نیز طبق استانداردهای جهانی پیادهسازی کنید. البته خوب است این را هم در نظر بگیرید که ممکن است بنابر تفاوت پروژه، ضرورتهای لوله گذاری ساختمان از یک ساختمان به ساختمان دیگر متفاوت باشد و تقاضاهای جدیدی مطرح شود.
اما به هر سو قوانین و راه کارهای اصلی همیشه استوار بر سر جای خود باقی میمانند و هر برق کاری باید این نکات را بداند و حین کار از این نکات استفاده کند. پیشنهاد می شود مقاله دیگر ما درباره کانکتور برق چیست را بخوانید.
لوله خرطومی برق چند متر است؟
لوله خرطومی جز ضروری ترین محصولاتی است که در برق کشی ساختمان مورد استفاده قرار می گیرد از این رو باید در هنگام خرید دقت کافی در مورد آن را داشته باشید.
این محصول در اندازه های مختلف از جمله 15 متری، 20 متری، 25 متری و همچنین 30 متری به فروش می رسد. لازم است بدانید که لوله های خرطومی مناسب برق کشی در سه نوع ساده، pVC و همچنین فلزی تولید می شوند که هر یک با توجه به شرایط خاص مورد استفاده قرار می گیرد. در ادامه به معرفی این محصولات می پردازیم:
خرطوم های ساده
خرطوم های ساده برق کشی به دلیل اینکه قیمت مناسبی دارد در بین خریدارن همچنان طرفداران زیادی نیز دارد. این محصول پر طرفدار از مواد پلی امین تولید شده و به دلیل اینکه به راحتی با پلی اتیلن ترکیب می شود در رنگ های مختلفی در بازار موجود است.
باید اشاره کنیم که این نوع خرطوم در صورت مواجه با شعله های حرارتی دچار آتش سوزی می شود و سریعا از بین می رود.
خرطوم های PVC
این خرطوم های با توجه به نوع ظاهری شبیه خرطوم های ساده هستند ولی از نظر جنس، جز خرطوم های نسوز می باشند و همین امر باعث شده تا آن ها را از یکدیگر متمایز نماید.
این محصول در اندازه های 20 متری و در سایزهای 11، 13، 16 و 21 سانتی متری به فروش می رسد. به دلیل نسوز بودن، مهندسین ساختمان بیشتر استفاده از خرطوم های PVC را پیشنهاد می دهند.
خرطومی فلزی
باید اشاره کنیم که لوله های خرطومی فلزی در دو نوع ساده و PVC تولید می شود. بیشترین استفاده از این نوه خرطوم ها در بیرون از دیوارها و محیط هایی همچون پارکینگ ها می باشد.
در ضمن برای انتقال کابل های دوربین مدار بسته، برای انتقال کابل های صوتی و تصویری و ... نیز این نوع خرطوم ها بسیار کاربردی بوده و مورد استفاده قرار می گیرند.
لازم است بدانید که از این نوع لوله ها به عنوان لوله خرطومی فلکسی نیز نام برده می شود. برای خرید این محصول می توانید به وب سایت مورد نظر مراجعه نمایید.
برای آشنایی با ترانس مطالعه مقاله انواع تلرانس را پیشنهاد می کنیم.
برخی از سوالات متداول
1. انواع لوله مورد استفاده جهت لوله گذاری برق ساختمان کدامند؟
(خم گرم) UPVC لوله - (خم سرد) UPVC لوله - لوله ونیکا برای استفاده در لوله گذاری برق ساختمان - لوله خرطومی.
2. نکات لوله کشی برق ساختمان چیست؟
1. اصول لوله گذاری ابتدایی میگوید که در کار نباید از لوله خرطومی استفاده کرد. به این دلیل که احتمال زخم شدن سیستمها را زیاد میکند 2. برای جلوگیری از خطر برق گرفتگی در زمان نصب اشیاء بر روی دیوارها باید در نظم و اجرای استاندارد لوله کشی برق ساختمان دقت ویژه شود و حتماً در مسیرهایی که جهت لولهها تغییر پیدا میکند، به جایگذاری افقی و عمودی آنها توجه ویژه شود و ...