کلید مینیاتوری دارای انواع مختلفی است و در مکان های مختلف از جمله مصارف خانگی و صنعتی کاربرد دارد. در این مقاله قصد داریم تا به این سؤال که فیوز مینیاتوری چیست؟ پاسخ دهیم و با انواع فیوز مینیاتوری بیشتر آشنا شوید. جهت کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص با ما همراه باشید.
برای آشنایی با کلید تبدیل و روش نصب و کاربرد آن مقاله مدار کلید تبدیل را مطالعه کنید.
کلید مینیاتوری:
کلید مینیاتوری چیست؟ کلید مینیاتوری یا همان قطع کننده مدار مینیاتوری یک قطعه الکترومکانیکی محسوب می شود که کاربرد اصلی آن افزایش حفاظت از مدار الکتریکی است. کلید مینیاتوری از مدار در برابر میزان زیاد جریان محافظت می کند. در خصوص معنای جریان زیاد در مدار لازم به توضیح است که به خطای الکتریکی ایجاد شده در نتیجه اضافه بار یا اتصال کوتاه، جریان زیاد مدار گفته می شود. در گذشته برای محافظت از مدار در برابر جریان زیاد از قطعه دیگری به نام سیم فیوز استفاده می کردند. نحوه عملکرد فیوز ها بسیار آسان بود به این طریق که جریان زیاد موجود در مدار سبب گرم شدن و در نتیجه ذوب شدن سیم فیوز می شد، که این ذوب شدن سیم فیوز جریان مدار را قطع می کرده است. به این ترتیب اتصال الکتریکی که وجود داشته از بین می رود و مدار الکتریکی به نوعی در برابر جریان اضافی محافظت می شود.
فیوز نوعی قطعه ساده برای حفاظت از مدار در برابر جریان زیاد است، امروزه کلید مینیاتوری عملکرد فیوز را بهبود بخشیده و کاربرد بهتر و بیشتری دارد.یکی از پیشرفت های کلید مینیاتوری در برابر فیوز این است که فیوز در برابر جریان زیاد ذوب می شد در نتیجه تنها یکبار قابلیت استفاده را دارا بوده است و مجدد قابل استفاده نیست. این در حالی است که کلید مینیاتوری قابلیت استفاده مجدد در مدار را دارا می باشد. نحوه استفاده از کلید مینیاتوری در مقایسه با فیوز بسیار آسان تر است و به راحتی امکان خاموش و روشن کردن مدار به منظور جداسازی را فراهم می کند. در ساختار کلید مینیاتوری هادی درون یک پوشش پلاستیکی قرار گرفته، در نتیجه میزان ایمنی این قطعه هم افزایش پیدا می کند و برای افرادی که از آن استفاده می کنند، خطر آفرین نیست.
از کلید مینیاتوری در مدار هایی با جریان پایین و همچنین در تابلو های روشنایی، تابلو های توزیع با توان کم، مدارات کنترل، تأسیسات برق و فرمان تجهیزات استفاده می شود. در صورت بروز مشکل در مدار کلید مینیاتوری به صورت خودکار مدار را قطع کرده و به این ترتیب از وسایل و سیم کشی های موجود محافظت می کند.
پیشنهاد میشود اگر میخواهید درباره ی مقاومت الکتریکی اطلاعات کسب کنید، مقاله دیگر ما درباره مقاومت الکتریکی چیست را بخوانید.
کاربرد کلید مینیاتوری:
در ادامه پاسخ به این سؤال که کلید مینیاتوری چیست؟ بهتر است با کاربرد کلید مینیاتوری بیشتر آشنا شوید.
- محافظت از مدار: قرار گرفتن بسیاری از لوازم برقی بر روی یک مدار از مهم ترین عواملی است که سبب بروز اضافه جریان در مدار می شود. این اتفاق در مقایسه با مدار و کابل از پیش طراحی شده جریان الکتریکی بیشتری را ایجاد می کند. در آشپزخانه ممکن است همزمان از چند لوازم برقی استفاده شود. در صورت بروز اضافه بار مدار در چنین شرایطی کلید مینیاتوری با قطع کردن مدار از گرم شدن بیش از حد و بروز جرقه در سیم و کابل جلوگیری می کند.
- حفاظت از مدار در برابر اتصال کوتاه: از دیگر خطراتی که مدار را تهدید می کند، می توان به اتصال کوتاه اشاره کرد. وجود نقص در قسمتی از مدار یا لوازم برقی سبب بروز اتصال کوتاه می شود. جالب است بدانید خطر وجود اتصال کوتاه به مراتب بیشتر از خطر اضافه بار در مدار است. کلید مینیاتوری دارای این قابلیت است که در صورت بروز اتصال کوتاه با قطع کردن مدار به نوعی از بروز مجدد اتصال کوتاه جلوگیری کند.
پیشنهاد میشود اگر درباره طرز کار کلید حرارتی چگونه است به دنبال مطلب میگردید به مقاله کلید حرارتی چیست ما مراجعه نمایید.
- قطع ارتباطات به صورت دستی در مدار: کلید های مینیاتوری علاوه بر کاربرد به صورت خودکار دارای قابلیت تنظیم دستی هم هستند. این امکان برای افراد قابلیتی را فراهم می کند که بتوانند به صورت دستی کلید مینیاتوری را خاموش و روشن کنند که در نتیحه آن اتصالات مدار وصل یا قطع می شود.
- قطع انتقال جرقه های ایجاد شده: یک کاربرد کلید مینیاتوری قطع اتصال جرقه است در برخی موارد دلایل مختلفی سبب بروز جرقه در مدار می شوند که این مورد می تواند بسیار خطر افرین باشد. کلید های مینیاتوری به نحوی طراحی شده اند که وجود آن ها در مدار سبب می شود تا جرقه ایجاد شده در مدار به سمت جرقه گیر برود. جرقه گیر هم جرقه ایجاد شده را خاموش می کند یا سبب می شود که طول مدت آن کاهش پیدا کند.
دیود ها به عنوان وسیله ای شناخته می شوند که یک سو کننده جریان در مدار بوده اگر میخواهید درباره کاربرد دیود زنر بیشتر بدانید به مقاله مربوطه مراجعه نمایید.
در این مقاله قصد داریم تا به این سوال که کلید و پریز هوشمند چیست؟ و انواع کلید پریز هوشمند پاسخ بدهیم. جهت کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص با ما همراه باشید.
برای آشنایی با کلید دو پل و نحوه نصب آن مقاله نصب کلید دو پل را مطالعه کنید.
نحوه عملکر کلید مینیاتوری:
به بیانی بسیار ساده وجود کلید مینیاتوری در مدار سبب می شود تا در شرایط غیر عادی شبکه مدار الکتریکی به صورت خودکار خاموش شود. در نتیجه وجود کلید مینیاتوری در مدار سبب می شود تا از مدار در مقابل اضافه بار و دیگر مشکلات موجود محافظت شود و ایمنی آن افزایش پیدا کند. کلید مینیاتوری برای قطع کردن مدار دارای دو نوع مکانیسم است. مکانیسیم حرارتی که در مواردی که کلید قصد محافظت در برابر اضافه بار را دارد فعال می شود و مکانیسم قطع مغناطیسی که از مدار در برابر اتصالات کوتاه به وجود آمده محافظت می کند. در ادامه به توضیح بیشتر در مورد هر یک از این مکانیسم ها می پردازیم.
- مکانیسیم قطع حرارتی: حفاظت از مدار در برابر اضافه بار توسط نوار دو فلزی یا همان نوار بی متال انجام می شود. عبور مداوم جریان اضافی از کلید مینیاتوری سبب می شود تا نوار فلزی موجود در کلید مینیاتوری گرم شود و این گرم شدن باعث خم شدن و منحرف شدن آن می گردد. انحراف نوار دو فلزی سبب آزاد شدن یک قفل مکانیکی می شود. این قفل مکانیکی آزاد شده سبب باز شدن تماس های متصل به کلید شده و در نتیجه کلید مینیاتوری خاموش و جریان در مدار قطع می شود. اگر چنین شرایطی رخ دهد، یعنی به واسطه مکانیسم حرارتی جریان مدار قطع شود برای راه اندازی مجدد آن لازم است که کلید مینیاتوری را به صورت دستی روشن کنید.
- مکانیسم قطع الکترومغناطیسی: در زمان بروز اتصال کوتاه در مدار، افزایش ناگهانی جریان الکتریکی مدار سبب می شود تا الکترو مکانیکی سیم پیچ ها در اتصالات جابجا شوند. این جابجایی مکانیسم قفل را به صورت فوری آزاد می کند. در نتیجه اتصالات باز شده و مدار قطع می شود.
تست تابلو برق چگونه است؟ اگر میخواهید بیشتر بدانید میتوانید به مقاله تست تابلو برق مراجعه نمایید.
نکات انتخاب کلید مینیاتوری:
برای اینکه در خرید کلید مینیاتوری انتخاب بهتری داشته باشید بهتر است به نکات توضیح داده شده در ادامه توجه کنید.
- کلید مینیاتوری دارای انواع مختلفی است و برای انتخاب بهتر بین انواع فیوز مینیاتوری قبل از خرید نوع و کاربرد خود را مشخص کرده و با توجه به کاربرد مورد نظر کلید مینیاتوری مناسب را انتخاب کنید.
- به دمای عملیاتی کلید مینیاتوری مورد نظر توجه کنید. دمای عملیاتی به دمای محیطی گفته می شود که در آن کلید مینیاتوری بدون ایراد و مشکل کار می کند.
- قدرت قطع کلید مینیاتوری هم از دیگر نکات مهم است که باید به آن توجه داشته باشید. قدرت قطع هم عبارت است از بیشترین جریان اتصال کوتاهی که کلید مینیاتوری مورد نظر می تواند در برابر آن به درستی مقاومت کند.
- فرکانس کاری کلید مینیاتوری هم از دیگر موارد مهم مورد توجه است. فرکانس کاری به فرکانسی گفته می شود که کلید مینیاتوری مورد نظر برای کار کردن در آن فرکانس طراحی شده است.
- بهتر است در هنگام خرید و انتخاب کلید مینیاتوری به ولتاژ عملیاتی آن هم توجه کنید. ولتاژ عملیاتی همان ولتاژی است که کلید برای کار کردن در آن طراحی شده است.
اگر میخواهید به جواب این سوال برسید که ترانسفورماتور چیست و چگونه کار میکند ، پیشنهاد میشود مقاله ما درباره ترانسفورماتور چیست را بخوانید.
در پایان:
به عنوان سخن پایانی باید گفت در این مقاله به این سؤال که کلید مینیاتوری چیست؟ و فیوز مینیاتوری چیست؟ پاسخ دادیم. دانستید که کلید مینیاتوری از جمله قطعات ایمنی محسوب می شود و وجود آن در مدار سبب می شود تا در صورت بروز هر گونه خطا و مشکلی جریان مدار قطع شده و به این ترتیب از بروز حوادثی نظیر جرقه سیم و آتش سوزی و یا آسیب وارد شدن به وسایل برقی جلوگیری شود.